ТЕЦ-ът на Перник повишава енергийната ефективност, очаква се да мине изцяло на природен газ до следващото лято

Топлофикация Перник“ с инвестиции за повишаване на енергийната ефективност в предприятието

„Топлофикация Перник“ повишава сигурността и надеждността на топлоподаването през зимните месеци чрез значими планови ремонти и профилактика на съоръженията и топлопреносната мрежа в града. По график в дружеството се извършват подготвителни мероприятия в няколко направления.

„Едно от тях бе подмяната на хладилните помпи на 5-ти турбогенератор. Старите и износени помпени агрегати бяха заменени с нови, немски и по-икономични. Това е мярка за насърчаването на енергийната ефективност на хладилния цикъл“, заяви Ясен Кацаров, директор на дружеството. Той обясни, че съоръженията са компактни и съвременни. При тях ще се използва около 1/4 от енергията до сега.

Директорът на топлофикацията отбеляза, че са извършили подмяна на части от нагревни повърхнини на парогенератор 5.

„Почистихме и извършихме профилактика на основните елементи на сероочистващата инсталация. Подменяме амортизирани участъци от топлопреносната мрежа. Това са рутинни операции, но са важна част от подготовката на мощностите преди старта на зимния сезон„, обясни Кацаров. Директорът допълни, че се ревизират и предпазните устройства на паронегераторите.

 „Извършват се и други по-малки подобрения в основните цехове на дружеството“, добави още той.

„Ежегодната профилактика това лято продължи един месец. Причината за това е, че имаше наложителни ремонти на отделни съоръжения, които изискваха време за отремонтиране. Също така подмяната на старите хладилни помпи изискваше по-дълъг период за изпълнение“, заяви Кацаров.

Ясен Кацаров увери, че топлопреносната мрежа в Перник е в добро състояние. „Само определени участъци са амортизирани и за това се налага през лятото да бъдат подменени“, посочи Кацаров. Директорът на „Топлофикация Перник“ заяви, че всички проекти, които реализират, са инвестиции както за самото дружество, така и за българската енергетика и бъдещето на региона. „Стараем се да осигурим максимален комфорт на клиентите през студените зимни месеци. За нас е важно те да получат сигурно отопление и през сезон 2021/2022 г.“, отбеляза Кацаров.

„Продължаваме изпълнението на стратегическите ни цели за модернизация на предприятието. Фокусът, който сме си поставили, са големи инвестиционни проекти. Те ще подобрят техническото състояние на централата и ще гарантират производството на чиста енергия от екологични горива. Работим и върху надграждане на качеството на обслужване на потребителите“, обясни Кацаров. Той бе категоричен, че от години влагат много труд и усилия именно в тези две направления – екология и клиентска политика.

Ясен Кацаров подчерта, че в бизнес плана на предприятието важна роля има пускането в експлоатация на газовите когенератори.

„От близо две години работим върху тази инвестиция. Към този момент всяка стъпка от проекта се извършва в срок. Надяваме се скоро да приключим и през летните месеци на следващата година да произвеждаме електрическа и топлинна енергия от природен газ“, посочи Кацаров.

Коментари

коментара