Отпушване на канали – как да реагираме?

По мнението на много специалисти съвременните канализационни системи са истинска благословия, тъй като значително опростяват живота на собствениците. И все пак, без подходящи грижи, някои ползи могат лесно да се превърнат в тежест. Например, ако канализационната система се използва неправилно, тя може просто да се запуши. Ето защо, когато я използвате, трябва да бъдете изключително внимателни. В противен случай ви очаква не винаги лесната задача, свързана с отпушване на канали.

Кога каналът се нуждае от почистване

В повечето случаи превантивните процедури за предотвратяване на запушвания помагат. Но ако това не важи за във вашия случай и канализационната система е запушена, тогава ще трябва да се промие. За това се използват различни методи. Препоръчително е да се обърнете за помощ към специалисти, които се занимават конкретно с опушване на канали.  Но ако желаете първо да пробвате сами, трябва да сте наясно с някои неща.

Кога да почистите канализацията?

Всеки ден в канала се изсипват боклуци от най-различно естество, например мазнини, мръсна вода, малки частици органични вещества, битови отпадъци, косми и така нататък. Скарата на сифона, не винаги е в състояние да задържи боклуците, поради което те попадат в канала напълно необезпокоявани.

В резултат на това по вътрешните стени на тръбите се образува плака, която в един момент може напълно да спре оттичането на отпадъчните води. Ако имате чугунени канализационни тръби, рискът от запушване е още по-висок. При пластмасовите шансът да се получи запушване е по-малък, но също си съществува.

Признаци, че канализационната система се нуждае от промиване

Първият сигнал е неприятната миризма, идваща от канализационната система. Това означава, че водата застоява в сифона или в тръбата. Друг признак е лошото оттичане на водата от ваната или мивката. Ако това се е случило при вас, няма съмнение – необходима е спешна намеса. Същото се отнася и когато канализацията е напълно запушена. Тогава трябва да предприемете веднага мерки за отпушване на канала.

Отпушване на канали – хидродинамичен метод 

Едно от най-ефективните средства е използването на хидродинамичен метод. Тази опция е подходяща за тръби с всякакъв диаметър. Принципът на действие е много прост. Към мястото със запушването се изпраща поток вода с налягане 300 атмосфери. За да се направи процесът по-ефективен се използват различни дюзи. В зависимост от конфигурацията на канализационната тръба се избира индивидуално налягане на водната струя.

Отпушване на канали – термичен метод 

Що се отнася до термичния метод, в този случай се използва струя вода не само с повишено налягане, но и с висока температура. Температурата на водата може да достигне 120 ° C. Всичко това ще създаде идеални условия за пълно унищожаване на запушването.

Забележка! За да използвате този метод у дома, ще ви е необходимо специализирано оборудване. И не забравяйте, че винаги е по-добре просто да се свържете със специалисти по отпушване на канали от Kanal.bg  – работата ще бъде свършена бързо, а ритъмът на живота ви – възстановен.

Коментари

коментара