Какво представлява вейпингът и какви са ползите от него?

Хората, които пушат на улицата електронни цигари са свикнали с това от своята младост, но за хората от по-старото поколение, около които се образува облак пара, все още представлява интерес какво е вейпингът. Вейпърите, т.е. хората, които използват е-цигари, за пушене използват специално устройство, прието да се нарича вейп и ароматизирана течност, чиито пари се вдишват от вейпъра. Производителите твърдят, че вейпингът не е напълно безвреден, но той е далеч по-малко вреден от пушенето на  обикновените тютюневи цигари.

Целта на вейпинга е да се откажат цигарите

Ароматизираната течност, която се загрява в устройството и се изпарява, също съдържа никотин. Количеството му зависи от силата: също като при цигарите.

Съществуват и течности без съдържание на никотин, чиято вреда за организма е в пъти по-малка от вредата от тютюнопушенето. Химичните съединения, съставляващи течността, са вредни сами по себе си, но в сравнение с състава на никотиновите цигари, са за предпочитане. Вейпингът се появи в отговор на вредния навик на пушачите и неговото предназначение е свързано с намаляване или отказване от тютюнопушенето, тъй като постоянното въздействие на никотина върху дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Изследванията сочат, че вейпингът също оказва определено влияние върху организма, но не по същия начин като тютюнопушенето.

В идеалния случай не трябва да пушите. Но когато сравнявате вейпинга и пушенето на никотинови цигари, парата не е толкова вредна, колкото димът. Цигареният дим съдържа много повече отрови, канцерогени и катран!

Хората, които се опитват да откажат цигарите, често използват вейпинг за тази цел. В устройството можете да изберете най-подходящата опция за интензивността и мощността на изпарението, да изберете течност въз основа на съдържанието на никотин, като постепенно напълно го изоставяте.

Естетика и аромат на е-цигарите

Ако оставим настрана мислите за опасностите от вейпинг, то този лош навик може дори да се нарече привлекателен и естетичен: вдишвания на пара с приятни аромати носи удоволствие на сетивата и приятно чувство за релаксация. За разлика от пушенето, миризмата на изгоряла хартия и тютюн напълно липсва.

Използвайки същия приятен аромат или комбинирайки аромати, може да си доставите голямо удоволствие. За други използването на устройството създава много по-малко проблеми от обикновените цигари, когато пътуват или са на публични места. Разбира се, не трябва да използвате устройството в тълпа или да издишвате пара в лицето на събеседника.

На какво да обърнете внимание при покупка

Ако решите да опитате качествена електроннa цигарa, тогава трябва да се обърне специално внимание на продавача. Определено трябва да е доказан магазин, със средни цени за региона. Ако цената е много по-ниска, съществува голям риск от закупуване на продукти с ниско качество, които могат да причинят сериозни увреждания на здравето.

Когато избирате устройство, не забравяйте да го „пробвате“ на ръка, да проверите удобството на неговия дизайн и да разберете как работи всичко. Препоръчително е да прочетете отзиви за различни марки и модели или да се консултирате с продавача.

Коментари

коментара