Перничани не бързат с пазара за новата учебна година

Броени дни до старта на новата учебна година, а перничани все още не бързат да пазаруват учебници и помагала, е мнението на продавачки от пернишките книжарници. 

Според тях, тази година търсенето на помагала е много по-слабо заради неяснотата относно това как ще стартира учелната година – присъствено или онлайн.

Най-масово към момента се взимат тетрадки, които с и без пандемия така или иначе ще влязат в употреба на учениците. Върви и купуването на раници.

Най-нетърпеливи според продавачката са първокласниците, които много се вълнуват, че им предстои да прекрачат прага на училищата.

Относно цената за подготовка на новата учебна година, разлика няма в сравнение с предходните. Има достатъчно разнообразие на фирми на пазара, които предлагат учебен антураж. Според продавачите учебната подготовка на един първолак се побира в максимална сума от около 150 лв.

От миналата година по време на пандемия се забелязва и тенденция родители да купуват допълнителни помагала не само за училище, но и за вкъщи, казват още продавачите.

Децата от по-големинте класове също не бързат да пазаруват за новата учебна година. Обикновено те използват старите си раници и помагала, останали им от миналата учебна година, а за учебници изчакват изискванията на учителите. Много от учениците купуват учебници втора ръка от училищните борси.

От министреството са дали разпоредби за организация по първия учебен ден, който да бъде на открито. Всички ученици трябва да бъдат с маски в коридорите и общите пространства на училищата. За учениците до четвърти клас отпада задължителното стоене с маска в класната стая.

Коментари

коментара