Кандидатка за европейски прокурор от Перник си „затворила очите“ за злоупотреби с евросредства

Миналата седмица прокурорската колегия избра новите шестима магистрати, които България предлага за европейски прокурори. Това стана след два дни изслушване, в което участваха над 20 кандидати. Това е вторият проведен избор в България, защото не всички от първия избор бяха одобрени при финалния етап.

Най-много гласове при вота събраха: Елена Попова от Специализирания наказателен съд, прокурорите от СГП Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Анна Алексова, както и зам.-шефа на окръжната прокуратура на Кюстендил – Ивайло Илиев.

Сред имената изпъква името и на заместник-административния ръководител на окръжната прокуратура на Перник – Анита Джамалова.

Според разследващия сайт „Биволъ“ през 2014 г. тя отказва да образува досъдебно производство по сигнала на Симеон Даскалов за злоупотреби при усвояването на европейски средства в Земен. В мотивите на отказа ѝ се съзира послание, което гласи, че щом от ДФЗ казват, че всичко е точно, значи всичко е точно.

Според изданието, Джамалова не проверява изобщо изнесените в сигнала данни, а се позовава на констатациите на ДФЗ. Но след разследване и проверка от OLAF, Държавен фонд “Земеделие” беше принуден да наложи финансова корекция на община Земен в размер на 666 646,16 лв. “Сатанинската корекция” идва след документална проверка на OLAF. Службата е установила, че декларираните по проекта за стадиона на Земен цени са близо два пъти по-високи от референтните към онзи момент за България, но оценяващата комисия на ДФЗ не е направила съответните корекции.

Сайтът твърди, че Анита Джамаловa също е пропуснала да констатира данните за извършено престъпление или поне за закононарушение.

Вижте статията на Биволъ ТУК

Коментари

коментара