Как да бъдем по-продуктивни, работейки законна надомна работа

Когато стане дума за надомна работа, мнозина си представят някакъв ангажимент да правиш нещо без някой да те следи. Всъщност надомната работа изисква дисциплина от работещия, за да може да се справи отлично с поставеното задание, за да продължи да работи с възложителя. 

Една законна надомна работа освен дисциплина, изисква и човек  да притежава определен обем от знания и умения за извършването ѝ. За да се справим с поставена задача, трябва да работим един определен обем от часове. Уменията за добро предварително планиране на работата определено ще допринесат много за резултата от работата. 

Недопустимо е да си мислим, че след като не сме обвързани с някакво работно време, можем да практикуваме надомна работа без регламентирано време от наша страна. Всеки заел се с фрийланс е наясно, че писането изисква концентрация, търсене на информация, проверка на тази информация, писане по зададената тема и  още много други специфични неща, които няма как да се правят „между другото“. Това би повлияло на качеството на свършената работа или най-малкото няма да се спази срока за изпълнение на заданието. 

С времето е добре да си създадем рутинни навици за работа, особено сутрин, когато сме най-бодри и продуктивни. Ако трябва да съчетавате надомна с традиционна работа –  8 часа зад бюрото – особено важно е да се стремите към график, който максимално изпълва часовете преди и след работа. 

Отново се връщаме на мнението, че сутринта сме най-продуктивни. Още вечерта си планирайте графика за следващия ден. Винаги трябва да сте наясно с колко часа разполагате за определен обем работа. Така, ако ви се случи да изостанете, можете да направите промени в плана си и да наблегнете на приоритетните неща. Станете по-рано сутрин, направете по-трудните части от задачите и оставете по-лесните или довършителните дейности за времето, когато ще сте изморени и няма да сте толкова добре концентрирани. 

Когато става дума за работа от вкъщи за майки, графикът вероятно трябва да е коренно различен. Знаем, че сутринта им е натоварена с ангажименти с децата, така че активната работа може да започне непосредствено след това. Нека предварителният план да  включи по-кратки моменти на интензивна работа, последвани от задачи, касаещи децата и домакинството. Вероятно в началото ще е трудно да се нагодите според този начин на работа, но няма как да успее, ако не знаете какви са целите ви и не ги следвате неотлъчно. 

В нормалният работен ден всеки работник има право на определени минути за почивка.  По същия начин, и когато работим в къщи, трябва да определим известен брой почивки. Няма как да работите непрекъснато и да очаквате да се справите перфектно с работата, ако не почивате през определени интервали. Така ще можете да изпиете на спокойствие едно кафе без да се притеснявате, че ще изостанете от графика. План за работа без почивки е нереален. Във всеки един момент е възможно да го нарушите. Има моменти, в които просто сте се изчерпали и имате нужда от глътка въздух, за да презаредите. Още в момента, в който ставате от работното си място, вече сте изостанали от плана. 

Можем да слушаме подходяща музика, докато работим, разбора се, ако това не ни разсейва. За да печелите добри пари онлайн, трябва да сте дисциплинирани и безупречни по отношение на ангажиментите си. Дори и в домашна обстановка, работното време и график трябва да се спазват стриктно. Така и вие ще сте доволни от себе си, и възложителят ще има основание пак да ви потърси за ново задание. Няма как да сме продуктивни, ако не планираме правилно дейностите си през деня. Не можем да се справим качествено със задачата, ако не знам какво и как да направим. Затова самодисциплината е решаваща, когато трябва да работим от уюта на своя дом.

Коментари

коментара