Областният управител на Перник свика Щабът за борба с COVID-19

Д-р Симеон Василев: Нужно е да работим координирано, за да не допуснем ново разпространение на COVID-19 в област Перник

Областният управител д-р Симеон Василев свика Областния щаб за борба с COVID-19.

С оглед промяната на епидемиологичната обстановка в страната е нужно да бъдат засилени проверките в градския и междуградски транспорт, обекти с обществено предназначение и други, за да се запази спада в заболеваемостта“, заяви той.

Областният управител добави, че пандемията от COVID-19 продължава да представлява тежка и извънредна ситуация свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб. Той запозна присъстващите с последните заповеди и насоки на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Наша задача е да предприемем изпреварващи действия по отношение разпространението на пандемията, тъй като в нашата област нещата са сравнително спокойни. Нужно е да бъдем в постоянен контакт и да координираме действията си“, каза още областният управител и призова мерките да бъдат спазвани стриктно.

Представителят на РЗИ – Перник Явор Чаушев представи данни за заболеваемостта в областта. Той обясни, че активно болните в областта са 99 като 76 от тях са на домашно лечение. Чаушев коментира, че броят на извършените имунизации срещу COVID-19 в областта започва да нараства като на 10.08 са поставени 174 дози.

„В област Перник до момента са имунизирани 33 654 лица, като 16 684 от тях са с пълен имунизационен статут“, каза още Чаушев.

Представителите на РУО – Перник обясниха, че имунизационната кампания сред учителите и непедагогическия персонал продължава и със започване на новата учебна година ще се осъществи контрол по спазването на мерките в училищата.

Коментари

коментара