„Топлофикация Перник“: Ще подменим старите хладилни помпи с нови, немски и по-икономични

Топлофикация Перник“: Ще подменим старите хладилни помпи с нови, немски и по-икономични. Това ще повиши енергийната ефективност.

„Започнахме годишния планов ремонт, който винаги извършваме през летните месеци. Това е периодът на отпуските и времето, когато в града има най-малко ползватели на топлинна енергия. Ремонтът ще бъде в 7 основни направления. Едно от тях е подмяна на хладилните помпи на 5-ти турбогенератор. Останалите операции са рутинни. Ще извършим подмяна на нагревни повърхнини на парогенератор 5. Ще почистим сероочистващата инсталация. Ще подменим участъци от топлопреносната мрежа. Предвидили сме ревизия на предпазните устройства на паронегераторите, както и други по-малки подобрения в основните цехове на дружеството“ Това каза Ясен Кацаров, директор на „Топлофикация Перник“ пред БНТ.

Директорът на дружеството обясни, че за да ревизират топлопреносната мрежа и да се подменят участъците, е необходимо да се „изтегли“ водата от мрежата. „Няма как по друг начин да се извърши ремонт. Това налага спиране на топлоподаването за града“, обясни Кацаров. „Предвидили сме преустановяване на подаването на горещата вода в централната част на Перник и в големите квартали“, допълни още той.

„Две са причините плановият ремонт да бъде отменян няколко пъти. Едната е закъснения и невъзможност за доставки на резервни части и материали. Другата е невъзможност на подизпълнителите в съответния график да се вместят и да осигурят присъствие на работниците“, заяви Ясен Кацаров.

Директорът на „Топлофикация Перник“ обясни, че топлопреносната мрежа е в добро състояние. „Само определени участъци са амортизирани и за това се налага през лятото да бъдат подменени“, посочи Кацаров. На въпрос защо по-рано не е бил направен ремонт, Кацаров обясни, че допреди няколко години са считали, че помпите са имали все още необходимия ресурс, но при последните ревизии е било констатирано значително износване в помпените агрегати. „Също така сега наличните са доста енергоемки и за това взехме решение да се закупят нови и по-икономични помпи. Те са доста по-компактни и съвременни. По произход са немски. След като се монтират, значително ще се повиши и енергийната ефективност на хладилния цикъл. При тях ще се използва около 1/4 от енергията до сега“, допълни Кацаров.

Ясен Кацаров посъветва клиентите по време на ремонтите при необходимост да се свързват с екипите на дружеството или с отговорниците на абонатните станции, за да не се допуска след подаване на топлата вода наводнение на апартаментите. „Не трябва да се източват самоволно абонатните станции и вътрешните инсталации. Необходимо е това да бъде извършено от служител на топлофикацията“, уточнява Кацаров. По думите му не планират закъснение на ремонта. „Създали сме стриктна организация. Материалите са на място. Всеки ден анализираме до къде е стигнало изпълнението на мерките“, добави директорът на „Топлофикация Перник“.

Коментари

коментара