Последиците от пожарите в Пернишко: Хиляди декари гори и храсти, овошки, постройки, пчелни кошери и лека кола

Само един активен пожар има на територията на областта след изключително сложната обстановка през вчерашния ден. 

Продължават активните действия на пожарникари, доброволци и горски служители по локализирането и ликвидирането на пожара в земенското с. Беренде. В района на силно пресечената местност горят сухи треви и храсти и смесена гора. Към момента, по първоначални данни са засегнати около 600 декара смесена гора и 1 400 декара сухи треви и храсти. На място е сформиран щаб под ръководството на директора на РДПБЗН – Перник гасенето продължава.

Локализиран и ограничен е пожара в пернишкия кв. „Мошино“ и селата Големо Бучино и Люлин. Тлеят отделни огнища, който се под контрола на пожарникари и горски служители. Щетите тепърва ще бъдат изчислявани поради голямата площ на горене.

Значителни са и щетите в ковачевското с. Лобош, където са унищожени паянтова постройка, лек автомобил, смесена гора около 300 декара, сграда около 20 кв.м., 24 кошера, 20 овошки и над 10 хиляди декара сухи треви и храсти.

При всички пожари няма пострадали хора, а причините са небрежност при боравене с открит огън.

От пожарната апелират, гражданите да бъдат изключително внимателни и да не създават предпоставки за пожари и запалвания. Под никакъв предлог да не се палят огньове, да не се изхвърлят фасове по време на движение от автомобилите и да се обръща внимание на селскостопанската техника, работеща на полето.

 

 

Коментари

коментара