2000 души се събраха в Перник на фестивала на хората с увреждания

2000 участници, четирима от които над 90 години, събра 14-ят Републикански многожанров фестивал на хората с увреждания „Изкуството осмисля нашия живот“, който се проведе в Перник.

И тази година бели гълъби полетяха високо в небето над кв. „Църква“ като символ на надеждата и хармонията. За поредна година беше обособена алея на занаятите, изпъстрена с десетки занаятчии, които демонстрираха своите умения.

Гостите на фестивала бяха изненадани от възможността да наблюдават приготвянето на вкусни гозби. Всички бяха впечатлени от ястията на сръчните жени от Велико Търново.

Фестивалът е с конкурсен характер, а участниците ще бъдат оценявани от жури, чийто председател е обичаната естрадна певица Мими Иванова.

Старт на вълнуващото събитие даде секретарят на Община Перник Мартин Жлябинков.

„Вие за пореден път доказвате, че няма невъзможни неща, когато човек желае да твори, да се доказва, да се усъвършенства. Вие заслужавате внимание, уважение и възхищение за волята и достойнството, с които посрещате трудностите, за силния дух и стремежа да направите живота на всички ни по-пълноценен и радостен“, каза Жлябинков.

Той поздрави участниците и организаторите от името на кмета Станислав Владимиров и изрази подкрепата на Община Перник към тях и това прекрасно събитие.

Поздрав към участниците и гостите отправи и председателят на Регионалната организация на съюза на инвалидите Анита Тараланска, която е и организатор на фестивала.„Нека забравим болките и грижите, проблемите и несгодите, които ни съпътстват в ежедневието. Всеки човек може да твори красота, а хората с увреждания не са по-различни от другите. Да се родиш различен това е изпитание на съдбата и никой не е застрахован от бедата. Никога не знаеш какво ти вещае изгрева на слънцето, но можеш да кажеш на другите, че ги цениш и са важни за теб“, каза Тараланска.

Коментари

коментара