Община Перник маха опашките

В опит да улесни перничани в решаването на административни дела, от Община Перник измислиха нова онлайн услуга. С нея ще се избегнат опашките и дългото чакане пред деловодството, но това е и част от политиката на общината да въведе нов вид обслужване в полза и с мисъл за хората. 

ZaPernik.com потърси секретарят на общината Мартин Жлябинков, за да ни разкаже повече за новата услуга в Община Перник.

Господин Жлябинков, от вчера община Перник пусна нова електронна услуга за гражданите на града. Разкажете ни повече за нея?

– 
Част от приоритетите на общинската администрация са поетапно да въвежда все повече електронни услуги, като по този начин се стремим да улесним обслужването на гражданите. С новата услуга всички посетители на Центъра за административни услуги (деловодство) вече могат да запазват часове за среща и подаване на документи с предварителна заявка.

Как точно работи услугата?

-Услугата е достъпна на следната страница: https://bit.ly/3i8eDk6. Бутон за записване се намира и на началната страница на официалния сайт на общината: https://pernik.bg/. Резервацията на час за приемното време на делеведството важи за всички работни дни за Административно обслужване (първо гише) от 10:00 до 12:00 ч. и от 15:00 до 17:00 ч., както и за Гражданска регистрация (пето гише) от 15:00 до 17:00 ч.

Какви ще се предимствата от тази услуга?

-Услугата цели да улесни посетителите на деловодството, които вече могат сами да избират удобен за тях час за посещение. Всички граждани вече лесно и бързо ще могат да запазват час директно от телефона си и по този начин да спестят много време от реденето на дълги опашки. Услугата значително ще улесни и работещите хора, които в рамките на максимум 15 минути ще могат да бъдат обслужени в деловодството. Нововъведението ще предотврати и част от струпванията на граждани пред центъра, като мярка срещу разпространението на COVID-19.

Предвиждате ли и други улеснения за перничани?

-Както вече споменах Община Перник се стреми максимално да дигитализира процеса по обслужване на гражданите. За съжаление това става бавно, но имаме желанието в съвсем скоро време значително да разширим обсега на предоставяните електронни услуги.

Колко жители на общината преминават през гишетата на деловодството за ден и какви са най-често срещаните им проблеми?


-Изключително голям е потокът на граждани ежедневно в деловодството. Все пак това е фронт офисът на общината, където колегите обработват стотици сигнали, заявления, молби и всякакви документи входирани от гражданите. Всичко, което касае ежедневните проблеми на перничани, всичко свързано с техните животи – от раждането до смъртта.

Коментари

коментара