Станислав Владимиров за трусовете в партията му: Не си спомням БСП да е изпадала така

Защо недоволни социалисти, сред които знакови политически фигури искаха оставката на председателката Корнелия Нинова пред централата на „Позитано”20? Защо младите, в активна възраст българи, не припознават БСП? Какви са пътищата пред над стогодишната партия? Социалистите трябва ли да подкрепят правителство на ИТН, или да останат в опозиция заедно в ГЕРБ. Разговарям със Станислав Владимиров, кмет на Перник, един от малцината градоначалници от квотата на соцпартията. Той е на 41 години, четвърто поколение социалист, завършил е УНСС, беше депутат от 2017 г. до 2019 г..

„Има много недоволни от изборните резултати социалисти и е нормално те да търсят отговори на въпроса: по какъв път ще поеме БСП? Вижте колко е ужасяваща тенденцията за нас – огромен отлив на гласове за кратък период от време. Докато при други политически сили трендът е обратен и те печелят нови гласоподаватели. Нас все по-малко хора ни припознават, особено от активното поколение.
Ние не можем да достигнем до младите, активни българи.
Така че вече въпросът е опрял до оцеляването на нашата партия, затова дали БСП ще продължава да съществува във вида, в който я познаваме. Ръководството на партията наистина не иска да види грешките, които допуска и това е много страшно. Председателката ни не желае по никакъв начин да признае за своите грешки, които допуска и да промени своето поведение. Не е нужно човек да има пророчески способности, за да предвиди какво ще се случи на едни следващи избори.

Темата за оставка на Нинова ще стои на дневен ред.

Важно е тя да осъзнае, че нейното председателство повече тежи на партията, отколкото помага. Елегантното й оттегляне и идването на нов председател би внесло допълнителна енергия в нашата организация. Процедурата по смяната на лидера обаче е доста тежка и тромава и би допринесла още трусове и напрежение в партията. Затова е важно Нинова да прояви разум, въпреки че в последните месеци няма сигнали за наличието на такъв. Ако нещата продължават, както досега, ще се мине на по-тромавите и тежки процедури по устав и свикването на конгрес. На него ще се стигне до оставката й, колкото и ръководството сега да бяга от тази тема. Темата за бъдещето на БСП и начина, по който да се отърси от кошмарната ситуация, в която е, за отговорността и т.н. ще са основни на бъдещия ни конгрес, който трябва да е в рамките на тази година.

Не е нормално Корнелия Нинова да продължава да търси вина и причини за всичко случило се извън себе си.

Преди Националният съвет на партията винаги се е отнасял критично при неблагополучия като сегашните. Но сега е тъжно и жалко, че търсят вината единствено извън себе си.

Аз не си спомням БСП да е изпадала в по-неделикатна ситуация.

Партията е в положение или да остане в опозиция и да е в колаборация в ГЕРБ, или да влезе под някаква форма в управление, в което не се забелязва някаква сигурност. ИТН имат някакви идеи, но в преговорите не обясняват достатъчно ясно и разбираемо за нещата, които ще предприемат. При разговори с колеги и приятели, се чудим кой в ИТН ще поеме отговорността! Това е голяма тема, тъй като като в нея е заложената цената за стабилността на следващо управление. Не искам БСП после да послужи за „смокиново листо” на едно бъдещо управление. Това може да ни постави в още по-голям стрес през следващите месеци.

Докато не видим истинските причини затова защо хората не ни припознават, не осъзнаем и признаем проблемите вътре в партията, нищо добро не ни чака. Неистовото желание на част от ръководството на БСП на всяка цена да консумира власт, при цялата неяснота около това и факта, че дори вчера не се изчистиха онези линии, от които БСП не трябва да отстъпва, всичко това може да ни донесе само още повече проблеми./novini.bg

Коментари

коментара