Френският посланик меси хляб в Ковачевци

Посланикът на Франция посети Ковачевци, съобщиха от най-малката пернишка община. 

На 26 юли Нейно Превъзходителство Флоранс Робин, посланик на Франция в България, посети община Ковачевци по покана на Васил Станимиров, кмет на общината. Г-жа Робин в рамките на визитата при една интензивна на събития програма, се запозна с богатото природно, културно и историческо наследство на Ковачевци.

С кмета на общината обсъдиха плана за интегрирано развитие на община Ковачевци, както и основните проблеми за демографията в малките общини. Двамата обсъдиха и направените инвестиции през последните години в общината, като модерния спортен комплекс „Димитровец”, който в момента е домакин на много тренировъчни лагери и възможностите за бъдещо сътрудничество в областта на туризма, културата и спорта.

В родното място на Георги Димитров, г-жа Робин посети музейната сбирка за живота и делото му, съхранявана в Културния дом на Ковачевци и Етнографския център „Сурвакари”, където на френски език гледа филм за местните сурвакарски традиции.


В местния атракцион „Хлебна къща”, село Лобош деца приготвяха хлебни изделия, за да покажат, че от хляба по- голям няма. Там бе посрещната с домашно приготвен зелник.

След официалния обяд с ръководството на общината, посланик Флоранс Робин, посети скалния параклис на брега на язовир „Пчелина”, „Св. Йоан Летни”.


В рамките на визитата бяха посетени Гигинския и Земенския манастир.
Робин бе силно впечатлена от множеството артефакти и богатата история на населеното място. Г- жа Робин бе категорична, че в нейно лице Ковачевци има истински приятел.


Получи много подаръци, сред които и картина на Дом- паметника „Георги Димитров”.

Коментари

коментара