Мистериозна статуя от Великденския остров се появи в Перник

Снимка: Росица Тодорова, фейсбук

Неизвестен перничанин „пренесе“, но в малък формат, една от прочутите статуи от Великденския остров, за които се смята, че са дело на извънземни цивилизации.

Статуята се намира в центъра на град Перник и е забелязана от Росица Тодорова, която пък я споделя в социалната мрежа с перничани.

„Не се налага да посетиш Южна Америка за да видиш невероятна фигура, за която се предполага, че е дело на извънземна цивилизация. В центъра на Перник, между жилищните сгради неизвестен за мен творец е изваял една от мистериозните, чуждоземни статуи на Великденския остров“, пише Росица.

Снимка: Росица Тодорова, фейсбук

Великденският остров се намира в южната част на Тихия океан, на около 3600 км западно от крайбрежието на Чили. Най-популярната негова загадка са прословутите моаи – причудливи каменни статуи с големи глави, „кацнали“ върху целия остров. Открити са почти 900 такива, с различни физиономии, размери и тегло – най-големите достигат удивителните 11 метра височина и тежат близо 80 тона, като някои от тях са били мествани на повече от 16 км. Още по-любопитно е, че в каменна кариера на острова са намерени още недовършени статуи, една от които е почти 20 метра. Не е ясно защо работата по тях е била така внезапно прекратена, както не е ясно и как точно тези гиганти са били местени и изправяни.

Смята се, че със статуите местните племена отдавали почит на предците, които бдят над тях. Те са били със статут на нещо средно между човек и бог, като с обърнатите си към морето гърбове бранели островитяните.

Коментари

коментара