Селското хоро в Пернишко на път да стане „живо човешко съкровище“

Снимка:prettydancehall.com

Общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън са групови носители от Пернишка област на кандидатурата „Селското хоро в Пернишко”. Вчера Комисия извърши първична селекция на ниво областен етап на кандидатурите по Националната система „Живи човешки съкровища – България“ за 2021 година, съобщава сайтът Zapadno.com.

Комисията е разглеждала 3 кандидатури от област Перник – „Селското хоро в Пернишко”, автентични песни на женска фолклорна група „Граово” при народно читалище „Васил Левски-1968” в пернишкото село Рударци и „Мъжко хоро” на мъжка танцова група при народно читалище „Люлински изгрев-1903” в пернишкото село Големо Бучино.

Кандидатурите бяха разгледани и оценени от комисия, назначена със заповед на областния управител на област Перник. В присъствието на заместник-областния управител Ива Борисова, хореографът Александър Нецов и старши учителят по музика Мариана Янкулова. Те проведоха първична селекция на кандидатурите по Националната система „Живи човешки съкровища – България“, поясниха от пресцентъра на Областна администрация-Перник.

Кандидатурата „Селското хоро в Пернишко” е избрана за участие в националния етап по попълване на Националната система „Живи човешки съкровища – България“ от името на област Перник. Кандидатурата представя богата и изчерпателна информация за приликите и разнообразието на изпълнение на граовското хоро от различните населени места от Пернишка област.

Информацията е събрана пряко на терен от известни и уважавани хореографи и стари танцьори, носители на автентичния стил на изпълнение на граовското хоро. Хорото е неизменна част от празничната култура на региона и се изпълнява винаги на лични, семейни, селищни и друг тип празници „Граовското хоро” е елемент от традиционната култура на Пернишкия регион, който е изключително жизнен в наши дни. Кандидатурата показва приемственост между поколенията, става ясно от протокола на Комисията за провеждане на първична селекция.

Кандидатурата е подадена от сдружението с нестопанска цел „Локално наследство”, което е представило документация, филм с продължителност 8 минути и 37 секунди и 103 снимки на хартиен и електронен носител.

През месец юли национална комисия ще обсъди излъчените областни кандидатури и ще направи аргументирано предложение за вписването на нови елементи в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Коментари

коментара