Аурубис и ЧЕЗ ЕСКО изграждат най-големия соларен парк за собствено потребление в страната

Централата ще покрива 2.5% от нуждите от електроенергия на медодобивния завод

София, 25 юни 2021 г. – „Аурубис“ започна изграждането на 10-мегаватова (MW) фотоволтаична електроцентрала до медодобивния завод в България на територията на община Златица. Това ще бъде най-големият соларен парк за собствено потребление в страната. Проектът е част от стратегическата цел на Групата „Аурубис“ за въглеродно неутрално производство, която да бъде постигната най-късно до 2050 г. Фотоволтаичният парк ще бъде изграден от ЧЕЗ ЕСКО, дружество от ЧЕЗ Груп в България.

Началото на изграждането на Соларен парк „Аурубис-1“ бе дадено на 24 юни 2021 г., Еньовден, в седмицата с най-дългите слънчеви дни през годината, на строителната площадка върху рекултивиран терен до завода на медодобивната компания. На събитието присъстваха министърът на икономиката Кирил Петков, главният изпълнителен директор на Групата „Аурубис“ Роланд Харингс, регионалният мениджър на „ЧЕЗ Груп“ за България Карел Крал, кметовете на Златица и Пирдоп инж. Стоян Генов и Ангел Геров, представители на местните власти, медиите и бизнеса.

„Соларен парк „Аурубис-1“ е важен стратегически етап за цялата Група по пътя ни към бъдеще без въглеродни емисии. Това показва и постоянният ни ангажимент към производството в България“, каза Роланд Харингс, главен изпълнителен директор на Групата „Аурубис“

„Инвестициите на „Аурубис“ в източници на чиста енергия показват тяхната отговорност към обществото и околната среда. Дейността на компанията допринася за експортния потенциал на страната ни, за по-високия стандарт на живот в региона, където е разположен заводът, за прозрачни правила и ясни взаимоотношения с местния бизнес“, заяви министърът на икономиката Кирил Петков.

Проектът предвижда инсталирането на над 20 000 фотоволтаични панела върху 104 хил. кв.м. рекултивирана площ. Централата ще покрива 2.5% от средното потребление на електроенергия на медодобивния завод, като по време на пиковите часове през деня ще задоволява до 12% от потребностите му.
„Две компании, които са лидери в своите сектори в България, дават добър пример за синергия между грижата за околната среда и инвестициите в енергийна ефективност. Високо оценяваме решението на „Аурубис България“ да ни довери този мащабен за тях и за страната проект – изграждането на най-големия фотоволтаичен парк за собствени нужди в България“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.
Фотоволтаичната централа „Аурубис-1“ ще оптимизира външното потребление на ток в медодобивния завод с 11 700 MWh годишно, а за период от 15 години общото производство на възобновяема енергия ще възлезе на 170 000 MWh. Електроенергията, която ще се произвежда за една година, може да захранва 3500 домакинства или български град с население от 14 000 души.
Благодарение на фотоволтаичната електроцентрала ще бъдат спестени 15000 тона въглеродни емисии годишно, ако електричеството се произвеждаше от въглищна централа или над 225 000 тона за планирания период на експлоатация.
Соларен парк „Аурубис-1“ е само част от стратегията на компанията за преминаването към зелена енергия. Целта на българския завод е да покрива 20% от енергийните си нужди чрез възобновяеми източници в средата на 2030 г. и 50% до 2050 г.

За „Аурубис“
„Аурубис България“ АД, част от Групата „Аурубис“ (Aurubis AG), стопанисва медодобивния завод до Пирдоп и Златица в Средногорието. Компанията е втората по големина в България по размер на годишните приходи и е със структуроопределяща роля за икономиката на страната.
Aurubis AG e водеща международна група за производство на метали и най-големият преработвател на мед в света. Групата има над 7200 служители в производствените си бази в Европа и САЩ, както и мрежа от търговски представителства в Европа, Азия и Северна Америка. Акциите на „Аурубис“ са част от основния стандартен сегмент на Германската фондова борса и са вписани в MDAX и Global Challenges Index (GCX).
www.aurubis.com

За ЧЕЗ ЕСКО България
ЧЕЗ ЕСКО България е създадена през 2017 г. Компанията предлага иновативни решения и гъвкаво финансиране за намаляване на разходите за енергия и за постигане на екологичните цели на своите партньори. До момента дружеството е сключило 83 договора за реализация на енергийноефективни проекти.

Начало

Коментари

коментара