Георг Георгиев от ГЕРБ пред ZaPernik.com за „изчегъртването“: Цинична форма на безсилие от аналогови хора, които нямат място в нашето съвремие

Георг Георгиев е вторият в листата за народни представители от Коалиция ГЕРБ-СДС в 14 МИР Перник. Той е член на ПП ГЕРБ от 2010 г. като започва своята работа в партията от районната структура на столичния район „Слатина“. През 2014 г. е избран за председател на Младежки ГЕРБ от Общото събрание на организацията. След предсрочните парламентарни избори, проведени през есента на 2014 г., е избран за народен представител от 24 МИР – София.
През май 2017 г. Георг Георгиев е назначен за заместник-министър на външните работи в третото правителство на министър-председателя Бойко Борисов.

– Г-н Георгиев, Вие сте разпознаваемо лице като зам.-министър на външните работи в правителството на премиера Бойко Борисов. Какви цели, резултати и позиции постигна страната ни в рамките на Вашия мандат?

За първи път българско правителство извежда външната политика като толкова ключов приоритет. Дипломацията стана разпознаваема и значима тема и почти се изравни като отзвук с вътрешнополитическия дебат. Започнахме, разбира се, през 2018 г. с изключително успешното ни първо председателство на Съвета на Европейския съюз, в рамките на което буквално зададохме дневния ред на Европа. И към момента евроинтеграцията на Западните Балкани е актуален въпрос, който вълнува нашите партньори от ЕС. Нека не забравяме, че именно България бе държавата, която през 2017 г. сключи Договора за приятелство и добросъседство с Република Северна Македония. Подписването на документа от своя страна пък отвори пътя към Преспанското споразумение с Гърция. Ако тези два международни акта не бяха станали факт, Република Северна Македония днес нямаше да бъде нито част от НАТО, нито щеше да бъде налице темата за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз.

През отминалия мандат нашата външнополитическа активност се разпростря и извън границите на Европа. Така например през 2018 г. България стана домакин на срещата на върха на китайската инициатива „17+1“. В София премиерът Бойко Борисов посрещна 17 държавни глави и правителствени ръководители на страните участници в инициативата, включително министър-председателя на КНР Ли Къцян.
Спомняме си и срещата между европейските лидери и лидерите на страните от Западните Балкани. Отново уникален формат, който се състоя за първи път в българската столица.
Опазването на външните граници на ЕС е другият важен резултат, който постигнахме. Справянето с миграционната криза – съществен успех на правителството и персонална заслуга на премиера Борисов, благодарение на отличните двустранни взаимоотношения, които той изгради с Република Турция. Не бива да забравяме, че недопускането на нелегални мигранти към Европа е постижение, което касае не само нас като държава, но и целия Европейски съюз.

Не на последно място бих искал да подчертая и ролята на българската външна политика в процеса на промотиране на страната ни, с цел привличане на чуждестранни инвестиции. Това обаче нямаше да бъде факт, ако не бяхме направили сериозни постъпления към утвърждаване на държавата като сигурно място, с гарантирано върховенство на закона и правото. Поради тази причина отчитаме като съществен успех, че през 2019 г. Европейската комисия препоръча за България да отпадне Механизмът за сътрудничество и проверка, в частта му за организирана престъпност. Всичко това е плод от действията на правителството, на правораздавателните органи, на прокуратурата, на МВР и тези дълги години, в които ние сме инвестирали сили и средства за справяне с проблема.

– Опитът, който имате в сферата на външната политика, с какво ще помогне за развитието на област Перник?

Всяко населено място се развива в контекста на една по-голяма глобална среда. Външната политика, освен всичко останало, има и отговорната задача да рекламира. Перник е граничен регион. От другата страна се намира наш близък съсед и партньор в лицето на Сърбия – страна, за която направихме много по линия на евроинтеграцията. Смятам, че можем да изгради една добра и взаимноизгодна връзка, на база трансгранично сътрудничество. Тя би включвала засилване на търговските връзки, стокообмена, подобряване на транспортната и инфраструктурната свързаност, в която вече инвестирахме много. Перник е област, която се отличава с невероятни природни дадености, които биха могли да послужат за разгръщането на силен туристически сектор. В Перник има редица исторически забележителности от различни епохи – от развитието не само на България, но и на европейския континент. Смятам, че ако успеем да презентираме по подходящ начин този уникален туристически продукт в чужбина, то неговата успешна реализация ще бъде директна инжекция в местната икономика. Такъв добър пример вече е фестивалът „Сурва“. Защо подобни културни емблеми да не бъдат открити и представени в различните общини на територията на цялата област, което да ги направи желани и посещавани дестинации. Но да не забравяме, че това трябва да стане редом с развитието на инфраструктурата. Стигането от точка А до точка Б трябва да става бързо и икономично като печели време на хората и не хаби излишен ресурс.

– Като председател на младежката структура на партията проведохте цикъл от срещи на младежи с лидера на ПП ГЕРБ. Каква беше тяхната цел?

ГЕРБ е винаги била път за младия човек да намери своята реализация в активната политика. Казвам в политиката, защото все пак ние сме партия. ГЕРБ се утвърди като организацията, в която редица млади хора намериха реализация на високи позиции в държавното, но и в европейското управление . Ние имаме най-младите кметове, общински съветници и председатели на общински съвети, евродепутат и членове на политически кабинети, зам.-министри, народни представители. Всичко това представлява нашата концепция за начина, по който младият човек трябва да възприема себе си в съвремието – като определящ фактор, способен да носи отговорност и да взима решения. В този силно глобализиран и динамичен свят на технологии и дигитализация предизвикателствата пред младите се множат с всеки изминал ден и те трябва да бъдат готови да ги посрещнат и да се справят с тях. Срещите, които проведохме с г-н Борисов бяха концентрирани именно в посока младите хора да се презентират със своите професионализъм, експертиза, високи морални и нравствени качества. Ръководството на партията иска да знае с какъв потенциал разполага, кои ще бъдат политиците и управниците на утрешния ден. Това и направихме ние – експонирахме се. И резултатите вече са налице. Мога да потвърдя, че над 20% са младите хора в листите за народни представители на коалиция ГЕРБ-СДС, които са във възрастовия диапазон от 19 до 35 години. Осъзнаваме, че това е огромен кредит на доверие от страна на нашия председател г-н Борисов, но и голяма отговорност. Вярвам, че ще оправдаем очакванията.

– Г-н Георгиев, как ще коментирате „изчегъртването“ на младите хора от държавните администрации?

Това е една много цинична форма на безсилие, нищо повече от комплексарщина, която намери израз в уволненията на много млади специалисти, експерти, хора, които са утвърдени в работата си. Те бяха атакувани от една „шайка новодошли“, но не и непознати за обществото хора, свързани с БСП, а също така и с репресивните апарати на бившата комунистическа държава – милицията и Държавна сигурност. Хора, които нямат място в нашето съвремие и не биха могли да съществуват в него, защото те не разбират от понятия като свобода , независимост, дигитално, иновативно. Това са едни аналогови личности, които поправяйки пътя на собствените си нечисти интереси, трябваше да отстранят тези, които им пречат – модерните млади, искащи и търсещи, хора. Всичко това говори за една немощ – управленска, политическа, визионерска. Не бива да забравяме, че служебното правителство има един единствен прерогатив, а имено да организира честни и прозрачни избори . По какъв начин пречеше нашият колега Александър Александров в Областна администрация Перник, че да се наложи той да бъде отстранен. И то от кого?! От областен управител, чиято дъщеря е втора в листата на БСП. Значи Александър е компрометиран, защото е кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ – СДС, а дъщерята на човека, който трябва да гарантира прозрачното протичане на вота, не е? Това е крещящ конфликт на интереси и любим способ на нашите опоненти – крадецът вика: „Дръжте крадеца!“

Коментари

коментара