Парадокс: Най-мръсните градове на България – София и Перник липсват в статистиката на ЕС за околната среда

Въздухът във водещите български градове е сред най-замърсения с фини прахови частици (ФПЧ) в Европейския съюз (ЕС), става ясно от новия преглед на качеството на градския въздух, осъществен от Европейската агенция по околна среда.

Изключително странно е, че Агенцията няма данни за София и Перник, които поради тази причина са извън класираните градове. През 2020 г. Европейската комисия (ЕК) предяви пореден иск срещу България заради замърсяването на въздуха, а според други класации, включително и европейски, столицата ни редовно е сред градовете с най-замърсен въздух в Европа.

Според Агенцията по околната среда, Велико Търново е градът в България с най-висока концентрация на фини прахови частици на куб.м – 22,9 мкг, за 2019 г. и 2020 г., което го поставя на 313-то място в класацията от общо 323 града в ЕС, пише investor.bg

Стара Загора заема 308-мо място в класацията, Русе – 299-то, Пловдив – 292-ро, Варна – 259-то.

От 2019 г. до 2020 г. трите най-чисти града в Европа по отношение на качеството на въздуха са Умео в Швеция, Тампере във Финландия и Фуншал в Португалия. Трите най-замърсени са Нови Сач в Полша, Кремона в Италия и Славонски Брод в Хърватия.

От класираните 323 града качеството на въздуха в 127 от тях се определя като добро, което означава, че то пада под здравните насоки за дългосрочно излагане на фини прахови частици с диаметър до 2,5 микрона от 10 мкг/куб.м, какъвто е стандартът на Световната здравна организация (СЗО).

ЕС определя годишна пределна стойност за фини прахови частици с диаметър 2,5 микрона от 25 мкг/куб.м.

Фините прахови частици са замърсителите на въздуха с най-голямо въздействие върху здравето и причиняват сърдечно-съдови и дихателни заболявания и преждевременна смърт. Въпреки че през последното десетилетие се наблюдава значително подобрение в качеството на въздуха в Европа, последната годишна оценка на качеството на въздуха установява, че излагането на фини прахови частици е причинило около 417 хил. преждевременни смъртни случая в 41 европейски държави през 2018 г.

Коментари

коментара