Летният фестивал в Перник – какво ще се случи?

За първа година град Перник организира свой летен фестивал. Начинанието е в рамките на културната политика на Община Перник. Богатата програма ще бъде съчетана и с Европейско първенство по футбол 2020, което вече започна. Как и какво ще се случва в близките няколко дни, zaPernik.com попита пиарът на общината Кристиян Петров, който се занимава с организацията по летния фестивал. 

Перник вече ще има свой летен фестивал. Дайте на перничани повече подробности какво ще се случи в града в началото на юли?

-Една от основните цели на Община Перник в сферата на културата е да разработи атрактивен и разнообразен събитиен календар, който да бъде насочен към всички възрастови групи, да задоволи интересите и предпочитанията на всеки перничанин и гости на града.
Това лято в Перник ще се проведе първото издание на Pernik Summer Fest, което ще представи програма, изпъстрена с много музикални концерти, театрални спектакли, танцови шоу-програми, както и кулминацията от Европейското първенство по футбол. Върху фестивала се работи над половин година в партньорство между Община Перник и организаторите на Sofia Summer Fest, които ще пренесат атмосферата на столичното лятно настроение.

Очакваме ли звездно присъствие в Перник през тези дни?

-Фестивалът ще предложи богата палитра от събития. В рамките на десет дни на сцената на бившето конно игрище концерти ще изнесат едни от най-известните и обичани родни звезди, сред които са Васил Найденов, 100 кила, Иво Димчев и Васко Кръпката. Откриването е на 2 юли, когато Ути Бъчваров и перничанинът Росен Митков ще направят кулинарно шоу. През следващите дни гостите на феста ще се насладят на детски театрални постановки, брънч с музикални и танцови ансамбли от Перник, както и моноспектакълът на Влади Въргала – „Мемоарите на един въргал“. Футболните запалянковци ще могат да проследят мачове от Европейското първенство на голяма видеостена. „Пощенска кутия за приказки“ ще представи специалното си издание, създадено за фестивала – „Футболни приказки“. Ще бъдат излъчени и няколко филма на спортна тематика.

Защо Община Перник реши да направи летен фестивал и какво да очакваме в бъдеще?

-В културата, в бизнеса, в индустрия, в спорта, в шоу-бизнеса, именно специалните събития изграждат по нетрадиционен и атрактивен начин лицата и марките. В този контекст целите, които поставя кметът на общината г-н Владимиров, са Перник да бъде припознат като град с богат и интригуващ културен живот, като дестинация за събитиен туризъм. Това са потенциални възможности, които могат да създадат позитивен имидж на града, да го направят желано място за живот, инвестиции и туризъм.
Перник е силно разпознаваем със своя маскараден фестивал „Сурва“, превърнал се в негова културна марка, донесла международна слава и авторитет, която също така представлява и потенциал за утвърждаването на града като фестивална дестинация. Колкото и да е популярен обаче маскарадният фестивал, сам по себе си той не е достатъчен за реализирането на цялостен събитиен продукт. Възможност за това е разработването на алтернативния летен за „Сурва” сезон, чийто основен акцент ще бъде именно Pernik Summer Fest.

Фестивалът ще бъде проведен на конното игрище в централния градски парк, място което беше занемарено през последните години, и което не е разпознаваемо като зона за провеждане на големите събития в града. Кое продиктува това решение?

– Идеята е мястото на бившето конно игрище в следващите години да се превърне в зона за събития. Теренът е изключително подходящ – намира се в сърцето на централния парк, може да побере много публика, има удобна довеждаща инфраструктура, далеч е от жилищни зони. Наред с това се работи по културната инфраструктура на общината – през изминалата година бе възобновено лятното кино, а в момента тече ремонт и на Мемориала на миньорския труд. По този начин се цели припознаването на алтернативни зони за провеждане на различни културни мероприятия.

Какви други културни събития предвиждате в Перник през тази година?

– Както вече казах, общинската администрация се стреми да предложи богата лятна културна програма. С изключителен успех премина второто издание на арт фестивала „РестАРТ“, а в момента на седем сцени се провежда детският театрален фестивал „Арлекин“, в който участие взимат над 600 деца от цялата страна. Този месец предстои да се проведе и July morning на Пернишката крепост – след няколкогодишно прекъсване събитието бе възродено през изминалата година. Подготвяме младежки фестивал, както и голямо фолклорно събитие. Предстоят още много изненади, които ще зарадват малки и големи. Без да бъдем скромни, можем да твърдим, че тази година лятото ще живее в Перник!

Коментари

коментара