Защо да ползваме само натурална и био козметика?

В днешно време търсенето и потреблението на био продукти нараства с много бързи темпове в световен мащаб. Това не е мода или мания, а осъзната необходимост да избираме качествени продукти, каквито заслужаваме.

Популярността на тази тенденция към потреблението на био продукти е пряко следствие от нарастващата глобална осъзнатост за негативното въздействие на конвенционалните, заредени с химикали продукти върху здравето и околната среда.

Още по-обезпокоителното е, че много изследвания показват вероятната връзка между употребата на синтетични химикали в много ежедневни дейности и различни здравословни проблеми. Да изберем органичното не е просто следване на световни тенденции. Този избор показва, че се грижим за собственото ни здраве и за бъдещето на децата ни.

Както обръщаме внимание на това каква храна консумираме, съвсем естествено и не по-малко важно да подбираме така внимателно и козметичните продукти, които нанасяме върху кожата си?

Човек дневно прилага върху кожата си около 6-10 различни продукта – душ-гел, шампоан, сапун, лосион или крем за тяло, крем за ръце, крем за лице, стилизант за коса и още много други козметични продукти.  Тъй като кожата е най-големият орган в човешкото тяло, тя абсорбира около 80% от всичко, което нанасяме върху нея.

Поради това, ако все още използвате козметични продукти без да сте обърнали внимание на тяхното съдържание, ето нашите топ 5 причини  да направите завой към чистата натурална и био козметика още днес!

  1. Био козметиката не съдържа вредни  химикали

Познати ли ви е съставките на продуктите, които ежедневно нанасяте върху кожата си? 

Вярвате или не, повечето от тях са вещества, чийто произход и безопасност се оспорват.

Една от тези „предполагаеми вредни” съставки е  натриевият лаурет сулфат (SLES) – пенообразуващ агент, който разрушава естествената липидна бариера на кожата и я оставя груба и склонна към дразнене.

Други използвани в конвенционалната козметика вредни съставки са диетаноламин, моноетаноламин и триетаноламин. 

Проблемът с тези съставки обаче е не само в това, че те причиняват раздразнения и могат да увредят кожата.  Според Агенцията за Защита на Околната среда, две от най-често използваните в конвенционалната козметика вещества – парабени и фталати биват свързвани с една от причините за появата на рак и диабет тип 2.

Съставът на истинската био и натурална козметика е изцяло съгласуван с изискванията за производство на сертифицирана био и натурална козметика, където не се допуска използването на над 10 000 синтетични съставки и вредни химични съединения, които по принцип са допустими и широко използвани в конвенционалната козметика.

Ако изберете козметичен продукт, който е сертифициран като био или натурален козметичн продукт, може да бъдете напълно сигурни, че е 100% без токсични вещества или съединения със съмнителна безопасност!

Как да разпознаете това? В световен мащаб има около 12 знака, удостоверяващи че козметиката е био сертифицирана. На опаковката трябва да има един от тях. В сайта www.Bio-Brands.eu всеки козметичен продукт е публикуван с неговия био сертификат. 

  1. Истинската био козметика е богата на хранителни вещества за кожата

Основното правило, което важи за натуралната козметика е, че ако не можем да го ядем, не бива да го нанасяме и върху кожата си.  Ако прочетете  състава на продуктите при био козметиката, ще установите,  че сякаш четете списък с хранителни стоки.

Какаовото масло и кокосовото масло са чудесни овлажнители, които осигуряват на кожата есенциални мастни киселини и по-здрав и младежки вид.

Екстракти от бял чай, грозде, семена от нар и от още много други ценни растения –  всички те са отлични антиоксиданти, които инхибират разграждането на колаген, като по този начин помагат на кожата  да остане еластична и гладка.

Ценни натурални и био масла, които се получават от стотици видове растения,  се прилагат в производството на сертифицираната био и натурална козметика.  

Консервантите в био козметиката са обикновено витамин Е, витамин C, сребро и дуги безвредни за здравето вещества.

  1. Натуралната грижа за кожата предотвратява преждевременното стареене

Знаете ли, че прекомерното излагане на слънце без защита е основната причина за преждевременно стареене на кожата?

UV лъчите причиняват увреждане на кожата ни дори в облачен ден.

Избирането на подходящ качествен слънцезащитен крем е много важно. Въпреки че оксибензон, ретинил палмитат и октокрилен са 3 от най-широко използваните слънцезащитни филтри, при които е доказано, че осигуряват добра защита, безопасността им е съмнителна

Има ли безопасна слънцезащитна опция? Да, има! Минералните филтри с естествен произход, като цинков оксид и титанов диоксид са както ефективни, така и безопасни.  Те защитават кожата по естествен начин, без да застрашават здравето ни.

Освен това, био козметиката е създадена от биоактивни природни съставки, които действат на клетъчно ниво по естествен начин и допълнително спомагат за забавяне на процесите на стареене.

За разлика от конвенционалната, био козметиката не осигурява временна визуална гладкост на кожата, а вместо това – подобрява състоянието на кожата в дългосрочен план, подхранвайки я на клетъчно ниво. По този начин може да забавите стареенето и да запазите младежкия вид на кожата си възможно най-дълго.

  1. Натуралната грижа за кожата постига по-добри резултати

Био козметиката съдържа полезни естествени съединения, които наистина са полезни за нашата кожа, защото стимулират нейните естествени правилни функции.

Натуралните продукти не „маскират“ стареенето, като временно запълват бръчките със силикони и нефтопродукти, нито изсушават кожата, докато казват, че се опитват да „излекуват акне и балансират мазната кожа“. 

Био козметиката помага на кожата да заздравее отвътре навън. 

  1. Био козметиката е екологична

Тази причина може да не се отнася пряко за нашата кожа, но е твърде важна, за да я игнорираме.

Първият основен проблем с конвенционалните козметични продукти е техният производствен процес. Повечето от тези продукти съдържат вещества, които могат да бъдат получени само чрез екстензивен добив. Тези вещества са нефт, алуминий и олово. Добивът на алуминий например  е отговорен за унищожаването на декари земя и диви животни. Алуминият е основна съставка в най-използваните продукти за лична хигиена – антиперспиранти. Освен това повечето от тези продукти се предлагат в неразградими опаковки, което повдига въпроса за устойчивостта.

От друга страна, био козметиката  се произвежда от съставки, които се култивират и отглеждат без използване на синтетични пестициди и торове. Когато избираме био продукти, ние свеждаме  до минимум въздействието върху околната среда незабавно – не се отмиват токсични химикали. Благодарение на това нашите водоснабдителни ресурси и екосистема остават непокътнати. Нещо повече, опазването на околната среда е станало норма в индустрията за био козметика.

В заключение ще кажем, че натуралното означава безопасно и полезно, a всички искаме това, което е най-доброто за нас.

Изборът е изцяло наш. Ще се отнасяме ли към кожата на тялото си така, както заслужава да бъде обгрижвана?

Сега възниква въпросът, как можем да бъдем сигурни, че купуваме истинска натурална и био козметика? 

Съветваме ви да се доверите на www.Bio-Brands.eu – създаен, за да предлага само сертифицирана био и натурална козметика, както и още много други био сертифицирани продукти. Всеки продукт е публикуван с неговия сертификат за качествена натурална и био козметика. Ще намерите голямо разнообразие от качествена 100% сертифицирана био и натурална козметика, в която ще се влюбите завинаги. 

Коментари

коментара