Използвате ли промо кодове? Ето и топ 4 техни предимства за бизнеса

През 2021г. почти всеки B2C бизнес вече използва промо кодове, като част от стратегията си за повече продажби и привличане на лоялни клиенти. Да, промо кодът ще отнеме от печалбата ви за дадена продажба, но е с потенциал да донесе дългосрочни ползи за бизнеса ви. ПромоКод.БГ разказват кои са топ 5 причини за да използвате промо кодове умело:

  • Печелите нови клиенти

С предоставянето на промо код бихте си осигурили вниманието на потенциални клиенти, част от целевата ви група потребители. Любопитен факт е, че 93% от потребителите купуват с промо код за отстъпка поне веднъж в годината. Използването на такъв със сигурност повишава шансовете част от тях да бъдат и вашите нови клиенти. Промо код за отстъпка при първа регистрация или поръчка е отличен начин да привлечете дори потребители, които към момента нямат намерение за покупка, но биха проявили интерес към вашето предложение.

  • По-голям брой продажби

Нека прибавим към новите клиенти и вече съществуващите потребители. Разполагайки с промо код за ваш продукт или услуга, е много по-вероятно те да направят покупка в периода на неговата валидност. В много случаи тя ще бъде просто резултат от „добрата оферта“, а не толкова от моментната нужда или потребност. Не забравяйте, че по-голям брой продажби невинаги означава повече рентабилност и печалби за бизнеса ви. 

  • Изграждане на лоялност

Това е може би най-ценното предимство на промо кодовете за бизнеса в дългосрочен план. В много от секторите с потребителски стоки купувачите имат ниска лоялност към дадена марка. Привличането на клиенти е сравнително лесно, но тяхното задържане се оказва непосилна задача за повечето брандове в условия на висока конкуренция. Потребителите биха оценили усилията на компанията да ги задържи като свои клиенти и ще ви се отблагодарят, ако ги „обгрижвате“ редовно – с отстъпки, специални оферти или пък промо код.

  • Разчистване на стока

Още едно практично предимство от използването им. В някои случаи е възможно да разполагате с наличност от остаряла стока (предходна колекция дрехи, предишни модели техника или стока с изтичащ срок на годност), и невъзможност да се отървете от нея в краткосрочен план. При такъв вариант използването на промо код ще осигури не просто възможност да продадете по-бързо тези продукти, но и да зарадвате онази част от потребителите, привърженици на разумното пазаруване. 

Бонус съвет

Тази тактика е подходяща за бутикови бизнеси, за които е важно специалното отношение към клиента. Използвайте индивидуален промо код за всеки потребител, когото искате да впечатлите с персонален подход. Генерирайте промо код с неговото име или името на бизнеса му, който да му дава определена отстъпка при покупка. С това ще си гарантирате не просто първата продажба, но и дългосрочни отношения с него.

Не забравяйте и за другата страна на монетата. Промо кодовете са често използвани от търговците, но невинаги носят желаните ползи за бизнеса. Използвайте ги разумно и не прекалявайте с честотата и броя на отстъпките, които предлагате на своите клиенти. Имайте предвид, че това може да бъде и негативен сигнал за тях и за качеството на вашите предложения.

Коментари

коментара