Столицата се стопява – софиянци се изнесоха да живеят в Перник

За първи път от много години населението на София намалява – с 21 000 души през 2020 година в сравнение с 2019 година. 16 000 от тях са починали, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник, пишие Стандарт.

Така вече населението на София е 1 308 000 души. Това каза Магдалена Костова, която е директор на Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт, съобщи БГНЕС.

По думите й този поток е свързан с разпространението на пандемията, тъй като основно това движение се е състояло през месеците март, април и май миналата година. Когато имахме КПП-та и COVID-19 беше ново явление за всички нас, всички бяха уплашени, обясни тя и добави, че по това време миналата година хората са променили настоящия си адрес от градовете, в които живеят в селата.

Костова коментира, че тазгодишното преброяване на населението ще се проведе от 7 септември до 3 октомври. Ще има електронно преброяване и такова с преброители, които ще посетят хората на адрес.

От 7 до 17 септември ще бъде електронното преброяване, а от 18 септември до 3 октомври ще е преброяването с преброители. По този начин ще изпълним изискването на европейския регламент то да се случи през 2021 г., както ще го правят и останалите страни в ЕС, добави тя.

Share Button

Коментари

коментара

Посетете водещата страница на: