Адвокатката от ДПС: Чух откровени лъжи за такса смет в пернишките села, делото е насрочено за 26 май

Адвокатът Боряна Методиева, която се бори хората по пернишките села да плащат по-малко такса смет от тези в градовете коментира темата с боклука, която е актуална днес. Както по-рано писахме неколцина протестиращи бяха пред съда, за да изразят недоволството си от изравняването на такса битови отпадъци за всички граждани на територията на общината. Недоволните са представлявани от Боряна Методиева, лидер на ДПС в Перник и адвокат по професия.

Ето какво коментира Боряна Методиева след днешния ден:

„Днес чух няколко откровени лъжи и манипулации.
Лъжа N 1. Повишението на такса смет ще отиде за заплащане на стари задължения по ЗУО.
Таксата за всяка година включва само разходите за съответната година. Освен това, община Перник, както и всички общини са освободени от начисленията по ЗУО за предходната година. А хората, не само в селата, но и в града не са освободени от тези отчисления, а са ги заплатили. Въпрос без отговор – къде отиват тези пари?

Лъжа N 2 Повишението на такса смет ще отиде за нова клетка на депото.
Регионалното депо обслужва 6 общини. Защо само Перник ще плаща? И защо за сметка на нас селяните. Как може община Трън, която е на 50 километра от депото в едната посока, с 52 населени места, да чисти при 5 промила, а селата в Перник ще се чистят при 19.06?

Лъжа N 3. В селата плащат по-малко от колкото в града и в момента.
Младият екип на общината, с претенции за ускорено развитие, прие отново архаичния метод на облагане на база данъчна оценка. Боклука не се генерира от имотите, а от живущите /отделна е темата за различното генериране на боклук от различните живущи/. Разделяйки начисленията за ТБО в селата и град Перник, се оказва, че на един жител в града начислението е около 30 лева, а на един жител в село над 100 лева!!!

Поздравления за тримата кметове, на които не им е безразлично какво се случва с хората, в населените места, които управляват!

А иначе делото се отложи за 26 май за изготвяне на експертиза. Тази експертиза трябваше да е налице преди приемане на решението. Така прави модерната администрация.

А относно протеста – той постигна целта си – националите медии отразиха гледната ни точка“

Коментари

коментара