Ясен Кацаров, Топлофикация Перник: Замяната на въглищата с природен газ ще изпълни изискванията на Европейския съюз

Замяната на въглищата с природен газ ще доведе до изпълнение на изискванията на Европейския съюз. В това е категоричен директорът на Топлофикация Перник Ясен Кацаров. Ето какво казва още той по така наболялата тема във връзка с ограничаването на въглеродните емисии в атмосферата.

Как Топлофикация Перник ще изпълни изискванията на Европа за намаляване на емисиите в атмосферата от изпусканите газове?

-Чрез инвестиции в проекти, които ще резултират в поетапно спиране на използването на въглищата в производството на енергия.

Разкажете ни поне за един от проектите си.

– В момента работим по проект за работа на природен газ. Ако всичко се реализира съгласно предварително утвърдения план, Топлофикация Перник ще произвежда електрическа енергия през лятото изцяло от природен газ и то в близко бъдеще. За целта инвестирахме в 3 газови когенератори, които гарантират постигане на висока ефективност и екологично производство на енергия. Очаква се проектът да бъде реализиран тази година.

Разкажете ни повече за когенераторите .

-Трите газови когенератора ще бъдат разположени на площадката ни. Сумата на номиналната им топлинна мощност е до 19,5 мв, а електрическата до 21,7 мв.
Възнамеряваме първоначално да експлоатираме съоръженията до 8 000 часа годишно, което ще доведе до рязко намаляване на използването на въглища и едновременно ще допринесе за чувствително подобряване на показателите на Топлофикация Перник за изпусканите емисии в атмосферния въздух.

Замяната на въглищата с природен газ ще доведе до изпълнение на изискванията на Европейския съюз.

Това ли е пътят на Топлофикация Перник? Изцяло на природен газ ли ще работите?

-Амбицията ни е в следващите години да създадем напълно екологично производство на електрическа и топлинна енергия в Перник. За момента сме се насочили към реализиране на инвестиции, включващи поетапна замяна на все по-голяма част от въглищата с екологични алтернативи в частност с природен газ и биомаса.

Коментари

коментара