Пускането на двуетажни влакове между Перник и София ще намали наполовина трафика

Пускането в движение между София и Перник на двуетажни влакове ще доведе до намаляване поне наполовина на автомобилния трафик между двата града. Това стана ясно по време на проведената във вторник публична кръгла маса, посветен на Европейската зелена сделка, организирана от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП).

Инж. Цанко Симеонов, зам.-председател на Сдружение „Градски транспорт и инфраструктура”, припомни, че по данни на АПИ годишно около 10,5 млн. моторни превозни средства минават между Перник и София, над 92% от тях са леки автомобили, а с тях пътуват 16.5 млн. пътници.

„Анализът на шосейния трафик показва, че той е интензивен през цялото денонощие и всички дни от седмица с 2500-3500 автомобила на час, същевременно в столицата нараства дефицитът от места за паркиране. Двуетажни мотрисни влакове с минимум 400 места, движещи се в интервал от 20 минути, ще свалят от шосето около 50% от автомобилния трафик. Това ще понижи замърсяването на атмосферата с над 100 000 т въглероден двуокис годишно. Само от съкращаване на времето за пътуване ще бъдат спестени поне 51 млн. лв. годишно. Пътуването между Перник и летище София с обществен транспорт сега отнема не по-малко от 2 часа, с новия проект ще падне до 50 минути“, уверява инж. Симеонов.

Според него заложеното от България в плана за устойчивост по отношение на железопътния транспорт не показва готовността ни да се включим. Сдружението предлага проект, който напълно съответства на изискванията на механизма – насърчаване на пътуванията между София и Перник по жп участък, който е напълно електрифициран и дава възможност и съкращаване на интервала за движение между влаковете на 20 минути.

Според разписанието на БДЖ за вторник от столицата към миньорския град са пътували 20 влака, като пет от тях са бързи, а в обратната посока – 19, от тях 6 бързи. От началото на годината основно заради пандемията по тази отсечка между двата града, която винаги е била с най-натоварен в системата на БДЖ, с влак са пътували с около една трета по-малко хора, отколкото през същия период на 2020 г., уточниха за „Монитор“ от пресцентъра на БДЖ.

Основно спадът се дължи на намалелите пътувания на ученици и студенти. Не на последно място влияние оказва и желанието на част от работещите в София да ползват собствен автомобил, за да не се качват на претъпкан влак в най-натоварените часове на деня.

В момента 2 са маршрутите, по които се пътува с автомобил. Едната е старият първокласен път през прохода Владая и столичния кв. Княжево. Другата е през северния край (последните 19 км преди София) на автомагистрала „Струма“, в отсечката преди автомагистрала „Люлин“. По тези части от републиканската пътна мрежа в пиковите часове, особено през Владая, нерядко има големи задръствания.

Източник: Монитор

Коментари

коментара