Униклана изложба на млади художници припомни на Перник, че е Столица на маските

Силен старт и много добра заявка дадоха младите художници от школа „Новите майстори“ – Кюстендил, които откриха своята първа изложба в Перник.

Изложбата, наречена „Stay Home Art“, която е подредена в галерия „Любен Гайдаров“, събира 58 произведения, представящи световноизвестни портрети, погледнати през призмата на пандемията.

„Школа „Новите майстори“ и развитието на децата, които се обучават при нас, са не просто работа, а мисия. Затова ние не работим само на платната, но развиваме и грандиозни проекти, като първият и любим на всички нас бе портрет на Владимир Димитров – Майстора на 1,5 дка. върху площада в Кюстендил“, каза ръководителят на школата Евгени Серафимов.

Той припомни, че децата от школата са били готови още през миналата година да представят своята изложба „Голото тяло“ в Перник, но пандемията е осуетила техните планове.

„Една година, докато светът се чудеше какво да прави, нашите нови майстори рисуваха и се вдъхновяваха“, добави Серафимов.

Ръководителят на школата каза още, че е имало дилема къде да бъде подредена изложбата, но е приета поканата на пернишката галерия, защото Перник е столицата на маските.

„Така макар и с маски, по-различни от сурвакарските, ние искаме да припомним този факт за града ви“, завърши Евгени Серафимов.

„Радостно е, че след дълга социална изолация перничани ще имат възможност да се радват на този закачлив и новаторски прочит на известни портрети“, каза зам.-кметът на Община Перник Стефан Кръстев, който октри изложбата.

Той покани възпитаниците на школата през тази година да реализират някой от грандиозните си проекти в Перник. Кръстев цитира Салвадор Дали, който казва, че „ Истински художник е не този, който се вдъхновява, а този, който вдъхновява“.

„Благодаря ви, че сте тук и ни вдъхновявате“, завърши зам.-кметът на Перник.

Директорът на художествената галерия Елена Темелкова благодари на младите автори и си пожела все повече млади артисти да показват произведенията си в Перник.

Коментари

коментара