Перник е първият град в България с рок фест и рок банда

По повод деня на рока, който бе вчера, перничани си припомниха незабравими моменти, видя ZaPenrik.com.

Освен с първата запалена крушка и минната индустрия, Перник може да се гордее и с първи рок фестивал – организиран в 1967 година – две години преди световноизвестният фест Уудсток в щата Ню Йорк.

„В световния ден на рокендрола, Перничани не забравяйте, че една от първите рок групи е „Пернишките братя“-1962г. Снимките са от заведението „Арт-салон“, което преведе рокендрола през най-дивите години на българската чалга 2000 – 2010г. В него свиреше рок бандата „Кофраж“ и за тези 10г. в Арт салона са гостували почти всички български рок музиканти и банди“, припомня перничанката Силвия Нотева, която в момента работи в Историческия музей на Перник.

„През 1968год. ЕДИНСТВЕНО В ПЕРНИК свириха и пяха РОБИ РЕЙ и Roundabaut…първообраза на DEEP PURPLE. Бяха изцяло в черно – дълги черни манта, черни фланелки с надпис, черни широкополи шапки… На следващия ден трябваше да имат концерт в София (Международен младежки фестивал), но бързо ги изпратиха на летището и обратно в Англия. След концерта, на другия ден ги засякох в ЦУМ. Спрях преводачка и тя ми каза… купуват си сувенири и на летището. Каза, че ние ПЕРНИЧАНИ сме щастливци. Битълс също трябваше да свирят, но не ги пуснаха…Кацат на летище София… и с обратния полет обратно в Англия“, припомня си спомени Валентин Пешев.

„Пернишките братя“ на Кирчо Сергинов не е една от първите, а е ПЪРВАТА китарна рок група в България.“, отбелязва Христо Коконов.

„Уникални спомени.Арт Салона беше събитието в Перник.С нас се качваха да пеят Илиа Ангелов Георги Станчев.Васето Кръпката Звезди от Ахат и редица супер музиканти.Всяка вечер бяха уникални концерт“, спомня си Румен Рангелов.

„Рок концерт на малкия стадион изнесе и турската банда „Дюрун гелдже“, припомня Ивайло Данаилов.

Коментари

коментара