Лекар от Брезник спря да имунизира с AstraZeneka

Общопрактикуващият лекар в град Брезник доктор Валери Величков, който е определен за имунизиране с ваксини срещу коронавируса COVID-19, е на мнение, че ваксината на AstraZeneka е добра, но въпреки това временно спира да имунизира пациенти с нея. Около 100 пациенти от община Брезник са имунизирани с ваксините срещу коронавируса AstraZeneka и BioNTech/Pfizer. По-голямата част от пациентите са имунизирани с AstraZeneka, а останалите – с другата ваксина.

Хората в община Брезник, които желаят да се ваксинират срещу коронавируса в кабинета на доктор Величков и се записват в Единния ваксинационен портал, няма как да бъдат обслужени. Причината е, че докторът няма достъп до електронния портал.

“По някаква причина там съм излязъл като някакъв център. Аз имунизирам само мои пациенти. Имунизирал съм и други пациенти, но аз нямам предоставена достатъчна бройка ваксини. Например, за да съм такъв център трябва да разполагам с това, трябва да виждам електронния регистър, което аз не го виждам.”, поясни пред Zapadno.com доктор Валери Величков. Той уточни, че този казус се получава от объркване в системата. Лекарският кабинет има техническа възможност да поема пациенти за имунизиране срещу коронавируса, но не е обезпечен с необходим брой ваксини.

Около 70 пациенти от община Брезник са имунизирани с ваксината на AstraZeneka, като само при няколко е имало странични ефекти. В кабинета има дози от ваксината, но доктор Валери Величков е решил от морална гледна точка временно да преустанови имунизиранет с ваксината. Причината е проучване на ваксината, което тече в момента и уверението, че тя може да се използва въпреки това.

Питам аз кой ще направи на майка си и на баща си, говоря го конкретно от тези, които го казват, дали ще направи AstraZeneka? Аз имам над 70 ваксинирани с AstraZeneka. Два или три странични случая имам там. Иначе за мен е добра ваксина с добра поносимост и дълготраен имунитет. Pfizer също има своите странични ефекти, но хората слушат. Компетентни или не те имат право на избор. Затова казвам: Ако държавата излезе с ясна позиция за AstraZeneka – това ще се прави, не няма да се прави, да знаем какво да правим. Досега по консенсуса, който беше спуснат трябваше да правим AstraZeneka на пациенти под 65 години. От онзи ден имаме промяна във ваксионационния план – ще ги правим над 65 години. Не звучи ли малко нелогично това нещо? Досега така, сега иначе. Ред европейския държави спряха приложението на AstraZeneka. Да излезе някой компетентен човек и да каже ще я правим или няма да я правим, но да поеме отговорност. Защото отговорността е изцяло моя като лекар, когато аз викам пациента и му правя ваксина.”, каза още доктор Величков и добави: “За себе си съм решил няма да правя повече AstraZeneka, докато не се излезе консенсус по въпроса за безвредността на ваксината.”, каза лекарят.

Тази седмица за имунизационния кабинет в Брезник са доставени нови дози от ваксината BioNTech/Pfizer, с които предстои да бъдат ваксинирани пациенти.

Коментари

коментара