Как хората от Трънско са агитиранти за избори от кандидат-депутати преди 9 септември 1944 – ВИДЕО

Агитационната кампания е процес, свързан с изборите и за много политици е нещо обичайно. Обществото също е свикнало, че времето преди избори е агитационно. Как агитацията на политиците се е променила през десетилетията? Отговор на този въпрос даде историкът от Трън Кирил Михайлов, който за читателите на Zapadno.com разказа история, свързана с агитирането преди 9-ти септември 1944 година.

Бай Боян от трънското село Туроковци разказал на Кирил Михайлов как в началото на 20-ти век са се провеждали агитациите за избори на народни представители. Тогава кандидат-депутатите от окръга пристигали в селото с предварително уречени ден и час. Така местните се подготвяли предварително за срещата с кандидата. “По спомен на един туроковчанин – бай Боян се казваше. Запасен полковник от Гранични войски. Вече покойник, лека му пръст. Интересна фактология как по традиция са се случвали тогавашните, преди 9-ти септември, избори за тогавашното Народно събрание. Как са идвали депутатите и са контактували с хората. Самият спомен е интересен.”, каза историкът от Трън Кирил Михайлов. Той отбеляза, че в онези години населението на Туроковци е наброявало около 700 – 800 човека.

Директният контакт с хората е бил търсен като начин на агитация от по-големите партии през онова време. Това е играло роля при начина на провеждане на самите агитации. Под формата на сбирки в местната кръчма с почерпка за сметка на съответния кандидат за народен представител, пристигнал в селото.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още разказа Кирил Михайлов по спомени, предадени от бай Боян от Туроковци:

Коментари

коментара