Небивал успех на турнира по шахмат в Перник. Ето кой взе купата и голямата награда!

Звезден състав се събра този уикенд в Перник. 120 състезатели се включиха в надпревара за наградите на Открития международен турнир по шахмат „Перник 2021”. Състезанието се проведе в Двореца на културата по инициатива на Васил Антонов, която намери подкрепа в лицето на Община Перник и нейния кмет Станислав Владимиров, както и на народния представител Любомир Бонев и други спонсори.

Шахматисти от 5 шахматни федерации и над 25 клуба премериха сили в двата състезателни дни за наградите от 3500 лева. Гаранция за качество и борбеност бе участието на имена като гросмайстор Кирил Георгиев, гросмайстор Радослав Димитров, настоящите шампиони на страната Мартин Петров и Белослава Кръстева, легендата на родния шахмат Евгени Ерменков, гросмайстор Владимир Димитров, Нургюл Салимова, както и повечето шампиони на страната за юноши и девойки.

Макар зрители да не се допускаха поради противоепидемични мерки, турнирът се превърна в сериозна битка за отличията.

По покана на Станислав Владимиров специален гост на откриването бе министърът на финансите Кирил Ананиев, който отправи приветствие към многобройните почитатели на древната игра. Обеща на призьорите визита при министър-председателя, за да може лично да се запознае с техните успехи. Участниците аплодираха министър Ананиев, а организаторите му подариха луксозен шахматен комплект. В своето приветствие Васил Антонов изтъкна позитивното, приятелско отношение към шахмата, което е намерил в Перник. Откривайки състезанието, кметът гарантира, че първото издание ще бъде последвано от нови, за да се възроди силната традиция, която Перник има в този спорт.

Символичен първи ход министър Ананиев премести в партията на рейтинг-фаворита гм Кирил Георгиев, а кметът Владимиров – в тази на гм Радослав Димитров.

След първия игрови ден класирането оглавиха четирима състезатели. Битката остана оспорвана до самия й край, като не липсваха изненади още от първия кръг. Феърплеят съпътстваше всички партии от състезанието, а приятната изненада в началото на втория ден бяха двете шахматни торти – подарък за председателя на местния шахматен клуб „Юри Бендерев – 1912“ и за успешен шахматен дебют на състезател, осигурени от народния представител Любомир Бонев.

Достоен завършек на драматичната борба бе последната партия от последния, седми кръг на първа маса. В нея шампионът на България Мартин Петров успя да надделее над опитния международен майстор Сашо Николов. По този начин той завоюва купата на победител в турнира еднолично с резултат от 6,5 точки.

Второто място остана за сочения за фаворит Кирил Георгиев, а Николов се класира трети.

Купата при жените стана притежание на гросмайстор Нургюл Салимова – с равен брой точки с третия в генералното класиране.

Награждаването бе озарено от много детски усмивки. Отличия бяха раздадени освен в генералното класиране и в различни възрастови категории – за деца, за юноши, за сеньори и за местни състезатели от град Перник. Те бяха връчени от домакина Станислав Владимиров и от депутатите Васил Антонов, Любомир Бонев и Стоян Мирчев.

Кметът благодари на Васил Антонов и на всички участници, спонсори и деятели, с чиито съвместни усилия бе сътворен този прекрасен шахматен празник.

Коментари

коментара