Министър Кирил Ананиев на живо от родно Брезнишко: Перник се превърна в приоритет на правителството

Финансовият министър Кирил Ананиев, придружен от областния пуравител на Перник Емил Костадинов се качи днес до Билинския манастир  „Свети Архангел Михаил“ край Брезнишко. Повод за посещението на министъра, който има корени в брезнишкото село Горна Секирна е отпуснатите от правителството средства за ремонт и реставрация на манастира, научи ZaPernik.com.

Самата света обител се намира в подножието на рида Црънча от Завалска планина, на километър североизточно от село Билинци и на 8 км северозападно от Брезник. Предполага се, че манастирът започва да действа края на 11 век – началото на 12 век – периодът на Византийското владичество над българските земи.

В очакване на важните гости, игуменът на Гигинския манастир отец Никанор се беше подготвил да ги посрещне. Той разказа за историята на манастира, за неговата разруха и унищожение и и как през 19-ти век в него са отглеждани дори овце. Сега светата обител изглежда много по-различно, а стенописите на манастира са възстановени от реставратора Стефан Стефанов.

Министърът на финансите на България Кирил Ананиев пристигна в Билинския манастир, придружен от областния управител Емил Костадинов и представител на местната партийна структура на ГЕРБ в Перник.

„Тук съм като един обикновен вярващ християнин и второ, като представител на правителството, което задели необходимите средства за ремонта и възстановяването на манастира. Това се оформя като една важна политика на правителството. Само за нашия пернишки регион са заделени над 7 милиона лева за около 22 манастира и църкви“, бяха първите думи на Ананиев.

„Цялото ми детство и юношество е минало в този грай, пернишкият. Познавам и съм вършил всяка една селскостопанска работа, която вършат хората тук в тези населени места“, коментира брезнишките си корени Ананиев, който е обявен за водач на листата на ГЕРБ в Перник за предстоящите парламентарни избори.

По думите на Кирил Ананиев в последната една година Пернишка област се превръща в един сериозен приоритет за правителството. В миналото за областта не се е инвестирало толкова много и това сега  се прави с цел да се подобрят условията и услугите, които получава пернишкото население.

Гостите на манастира влязоха в храма и запалиха свещ.

Очаква се именно Кирил Ананиев да бъде водач на листата на ГЕРБ Перник на предстоящите парламентарни избори. Изпреварваща информация за това zaPernik.com даде на читателите си още преди месеци. Официално се очаква да бъде обявено другата седмица.

Коментари

коментара