„През задния вход“. Само така могло да стане Синя зона в Перник

Въвеждането на „синя зона“ може да стане през задния вход с промените в Наредбата за организация на движението, които администрацията предлага. За това предупреди от ефира на канал Струма общинският съветник и председател на Комисията по транспорт, обществен ред, сигурност и паркинги Любомир Жотев.

С промените се предлага не чрез търг, както досега, а при облекчена процедура през администрацията да бъдат отпускани платени паркоместа. Предвиждат се и т.нар. служебни абонаменти, за които Жотев допуска, че ще доведат до множество конфликти между фирми и граждани. Повечето жилищни сгради в центъра са с партерни етажи, превърнати в офиси. Ако паркоместата в района бъдат отредени за служебен абонамент, то къде ще паркират във времето от 8 до 18 часа живущите в сградата перничани, попита Жотев.

Администрацията предвижда и глоби за граждани, паркирали на служебните паркоместа. Общественото обсъждане на промените в наредбата е проведено онлайн в условията на пандемия и не отразява реалните обществени нагласи, смята Жотев.

Членовете на комисията отложиха обсъждането на промените за следващо заседание на Общинския съвет. Любомир Жотев припомни, че всички досегашни опити за въвеждане на „синя зона“ в Перник са се сблъсквали с обществено неодобрение.

Перник е единственият областен град в страната, в който няма платена зона за паркиране – факт, с който можем да се гордеем. Паркингите са публична общинска собственост и от тях трябва да се ползват всички – фирми, граждани, гости на града, заключи Жотев.

Коментари

коментара