Как храната влияе на организма ни и на борбата с мазнините?

Навсякъде чуваме, че трябва да се храним правилно, но какво всъщност означава това?

За голяма част от населението, здравословното хранене се асоциира с диети и ограничения. Дали ще бъде лунната диета, диетата на Атанас Узунов, кето, палео или яйчената, няма значение. Истината е, че те всички са далеч от устойчивото здравословно хранене. За много хора пък правилното хранене се свързва с броене на калории. Всички сме чували, че човек отслабва, когато изгаря повече калории, отколкото приема, нали така?

Това е вярно, но процесът изобщо не е толкова прост. Манията по броене на калории започва по време на Първата световна война, когато американската докторка Лулу Хънт Питърс издава книга, в която популяризира теорията, че всеки трябва да следи калориите си. 

Тя е първият човек, който казва, че жените трябва да приемат по около 1200 калории на ден и твърди, че ако ядат по-малко от това, ще запазят фигурата си. Книгата става истински бестселър и чрез нея се създава вярването, че всеки, който има наднормено тегло,  просто няма дисциплината да следи калориите си. Знаете ли обаче, че доктор Лулу цял живот се е борила с леко повишенето си тегло. 

Интересно изследване е направено върху двама еднояйчни близнаци, за да се видят ефектите на калориите. В продължение на месеци двамата са получавали една и съща храна с едни и същи калории и изразходването на калории чрез физическа дейност и на двамата е било почти едно и също. 

Накрая на експеримента единият надебелява, другият отслабва. 

Но как е възможно това, ако са получавали едни и същи калории? 

Това е така, защото всеки преработва калориите по различен начин и метаболизмът на всеки човек е уникален! Това, което работи за един, не работи при друг. Важно е също така да знаете, че калориите, отбелязани на опаковките на храните, всъщност не са калориите, които Вашето тяло приема. 

Това е така, защото във всички храни има вещества, които тялото ни не може да преработи. На етикета са отбелязани всички калории в храната, но Вие приемате само част от тях. В същото време част от калориите на храната, която ядете, се използват са самото преработване на храната. 30% от калориите от протеини се използват за преработване на протеините. 10% от въглехидратите – за преработка на въглехидратите и 5% от мазнините за усвояването на мазнини. 

Тези числа обаче могат да варират за всеки човек. Ето защо броенето на калории е изключително сложна задача и не може да бъде единственото мерило за правилно хранене.

Правилното хранене трябва да се отразява добре и на нашия микробиом. Микробиомът е съвкупността от бактериите в стомаха ни. Големият микробиом отговаря за по-бърз метаболизъм, по-добро усвояване на храни и добър хормонален баланс. 

Как обаче може да повлияем позитивно на бактериите в тялото ни? 

Отговорът всъщност е много прост – трябва да се храним с разнообразна храна. Често хората имат списък с храни, които харесват и ядат основно само тях. Това е изключително вредно за Вашия микробиом, защото по този начин стимулирате едни и същи бактерии, а на другите позволявате да изчезнат от организма Ви. 

Това обаче не значи да редувате зеленчуци с торти, а – зеленчуци с ядки, с риба, със зелени салати, плодове и други подобни. 

В един експеримент са взети проби от микробиома на хора с наднормено тегло и от хора без проблеми с теглото. Пробите са инжектирани в мишки и промяната в мастните им клетки е наблюдавана. Мишките, получили пробата от микробиома на хората с наднормено тегло, започнали да надебеляват, а другите мишки запазили теглото си. 

Това доказва, че състоянието на мастните Ви клетки се влияе от микробиома Ви, а той зависи от разнообразното хранене. 

Друг експеримент иска да докаже състоянието на микробиома спрямо типа храна. На една група хора им е дадено да изядат сандвич, съдържащ пълнозърнест хляб и истинско сирене, а на друга група – бял хляб и процесирано сирене чедър. Стомахът на втората група хора е успял да усвои два пъти по-малко калории от този на първата група. Тоест яденето на здравословна храна влияе не само на големината на микробиома ни, но и на ефективността му.

Това бяха основите факти за влиянието на храната върху организма Ви и как тя влияе върху намаляването на теглото. 

Също така трябва да знаем, че калориите в храната не са най-важното мерило за здравословно хранене, тъй като всеки организъм е уникален и усвояването на калории при всеки един от нас е различно. Храната също влияе и на микробиома ни, пряко свързан с нивото на мазнини в тялото ни. Яденето на разнообразна здравословна храна стимулира бактериите в тялото ни, което от своя страна забързва метаболизма и по този начин отслабваме. Ако търсите информация как да подобрите здравето си и отношението си към храната, то ние Ви препоръчваме да вземете предвид казаното в тази статия и да го приложите следващия път, когато избирате храната си. 

Тази статия е изготвена от BAV.BG, платформа за здравословно хранене, спорт и тренировки.

Коментари

коментара