7 правила за това, как трябва да протече разговора за размера на заплатата в едно интервю за работа

Ако сте в период на активно търсене на работа, значи вече сте присъствали на достатъчно интервюта. Едно от най-големите неудобства по време на събеседването възниква именно при обсъждане на бъдещото ви заплащане. Но ако спазвате тези правила, всичко ще протече гладко и във ваша полза.

Правило №1

Да започнете разговор за заплащането, не е срамно. Гледайте на това като на една съществена част от интервюто.

Правило №2

Дори заплатата да е обявена в обявата за вакантното работно място, за което кандидатствате, не пропускайте да изясните детайлите по време на интервюто с работодателя. Така ще се избегнат евентуални недоразумения в бъдеще.

Правило №3

Разкажете на интервюиращия за вашите приоритети за работа. Стремежът към постигане на резултати и развитие е добра база за обсъждане на една прилична заплата.

Правило №4

Повдигнете темата за парите към края на събеседването, когато интервюиращият вече е получил подробна информация за вас като професионалист, а вие пък сте се информирали за условията на работа и потенциалните ви професионални отговорности.

Правило № 5

По-добре, разбира се, да издебнете момента, когато работодателят сам тръгне да говори за заплащането. Трябва да сте готови за това и предварително уточнете какъв ще бъде вашият отговор на въпроса за желаното заплащане. Когато обявявате претенциите си, разчитайте на добрата си квалификация и реалната пазарна стойност на услугите ви.

Правило №6

Заплатите не са нещо статично, те могат да бъдат договаряни. Ако офертата не ви подхожда, не се примирявайте веднага с нея. Направете убедително възражение, но никога не изтъквайте като причина да искате повече пари личните си проблеми – възрастни родители, за които трябва да се грижете, погасяване на заеми или многото деца, които издържате. Това са ваши лични неща, работодателят няма общо тях и не е длъжен да ви плаща допълнително заради тях. Единствената причина да ви повиши възнаграждението може да бъде фактът, че сте отличен професионалист.

Правило №7

Не се срамувайте да поискате по-високо заплата. Не забравяйте, че вашият работодател няма да реши да ви плати повече, отколкото сте поискали.

Източник: Обяви за работа

Коментари

коментара