Некачествено строителство на магистрала „Люлин“ е причина за срутването на камъни, според шефа на АПИ

Пропуски при изграждането на АМ „Люлин” в периода 2006-2008 г., свързани както с технологията на преминаването през траншеите с разгърмяване на масива, което нарушава неговата устойчивост, така и при укрепването на откосите, са причина за срутищните процеси сега, съобщи в ефира на БНТ Георги Терзийски, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Откосът, който укрепихме след срутването в събота вечерта, не е бил предвиден за укрепване и обмрежване при пускането в експлоатация на автомагистралата преди години, която днес е част от АМ „Струма“, допълни още той. АМ „Люлин” е построена при тези дадености на трасе и геология и това което трябва да правим сега е превантивно да почистваме джобовете на предпазните мрежи и чрез наблюдения да установяваме риска от срутване, каза Терзийски.

Председателят на АПИ припомни, че вчера около 18:30 ч. беше възстановено движението в платното за Кулата на АМ „Струма” след два дни на усилена работа на алпинистите в тежки атмосферни условия. Преминаването по участъка е безопасно, скатът е обрушен и изцяло е обмрежен с нова мрежа.

Принуждаваме се да усложняваме пътуването на хората, за да ремонтираме тази явно не добре изградена магистрала в онзи период, каза Терзийски и посочи, че за разлика от една къща, която ако е зле построена може да се събори и да се построи на друго място, то магистрата не може на друго място да се направи и затова се налага да се ремонтират пропуските.

Терзийски обясни още, че за разлика от свлачищата срутищния процес се образува за много кратко време и това се дължи на резките температурните амплитуди и овлажняването на скатовете. Водата влиза в пукнатините замръзва, размразява се и това отключва срутищен процес, посочи той.

Председателят на УС на АПИ съобщи, че в момента експертите на областните управления и поддържащите фирми извършват денонощни огледи на пътната мрежа заедно и с инспекторите на тол контрола. Там където се забележи риск от срутищен процес е разпоредено участъкът да бъде обезопасен, а при необходимост и да бъде ограничено движението по него, за да започне аварийно обрушване на ската.

Коментари

коментара