Парк „Урса“ в кв. Тева – ето как ще изглежда

Четирима жители на кв. Тева, сформираха Инициативен комитет за подобряване на занемарения парк „Урса“. Желанието на хората е той да се превърне от сметище обрасло в треви, в приветливо място за разходки и отдих, с беседки и алеи. 

Тяхното предложение бе внесено в администрацията на Община Перник и разгледано от Комисията по Регионална политика, местно самоуправление, жалби на гражданите и нормативна уредба.

Целта на инициаторите за облагородяване на парка на Тева е да се запази екологичнаа среда в района и в същото време да се ограничи възможността за възникване на нерегламентирани сметища, от които местността е с години зарината. А за много хора вече е практика да си изхвърлят непотребните вещи и строителни материали там, вместо малко по-нагоре – на законното сметище.

Проектът предвижда изграждане на нова пътека с дължина 200м. и облагородяване на съществуващата с дължина 1,5км. Необходимо е тя да се почисти и да се насипе с чакъл.  Почистване на съществуващите отпадъци, подрязване на дърветата и храстите в околността, предвидена за парк. Необходимо е да се обособят и паркоместа. По проект ще бъде монтирана и подвижна ограда, която да ограничава влизането на МПС в тревните площи. Да бъдат изградени 6 туристически пейки и маси, както и да бъдат поставени кошчета за отпадъци. Както и пет броя беседки за отдих. Предвижда се и изграждане на два броя пейки тип заслон и 3 огнища тип барбекю. Също така необходимо е да се направи и чешма с питейна вода.

С тези действия тевенчани се надяват да се промени отношението към занемарения парк „Урса“, да се спре безконтролното изхъврляне на боклуци и повече хора да използват парка за отдих и разходки за домашните си любимци.

Средствата за облагородяване на парк „Урса“ хората се надяват при одобрение да дойдат от бюджета на община Перник или да се кандидатства с проекта по програма за финансиране.

Ето как би изглеждал парка по проекта на инициаторите:

В червено е маркирано началото на парка. В синьо е маркирана новата пътека. В черно е маркирана бариерата. В жълто са туристическите маси и пейки. В светло зелено са маркирани беседките. В тъмно зелено са огнищата. В розово са маркирани пейките тип заслон. В бяло е маркирана чешмата. 

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply