В Брезник решават дали да махнат таксите на децата в предучилищна възраст

Снимка: zapadno.com

Кметът на Община Брезник Васил Узунов предлага децата от предучилищна група да бъдат освободени от такса „детска градина“. Неговото предложение трябва да бъде гласувано на насроченото общинско заседание днес. Ако съветниците гласуват „за“, това значи, че към новия Бюджет на общината ще бъде добавено разходно перо са покриване на таксите на децата. 

В Община Брезник има една детска градина „Брезица“ и филиал в село Ноевци. От такса градина биха могли да се освободят над 100 деца в предучилищна възраст в Брезнишко.

Според закона за училищно и предучилщно образование държавата предлага заплащането на такса. От тази година обаче детските градини чрез общините получават средства за освобождаване от такса на най-малко 50 процента от децата в детските градини. Децата, които са в предучилищна възраст на 4,5 и 6 години получават възможност да се освободят от такса. От Община Брезник са решили да дофинансират тази държавна помощ и по този начин да освободят изцяло от такси семействата на деца в задължителна предучилищна възраст на територията на общината.

Такси ще има за децата в яслена група, както и в първа и втора група, уточняват от общината. Те са в размер на 30лв.

С освобождаването на предучилищната група от такси от Община Брезник вярват, че ще облекчат бюджета на семействата на 107 деца и ще ги стимулират да посещават редовно предучилищната задължителна група.

Коментари

коментара