Обрат! Оркестрите на Перник остават, били „бижу“

Широко рекламираната идея за реформа в културния живот на Перник, който започва с премахването на морално остарелите разбирания, че общината трябва да финансира неработещи театър и оркестри пропада. Според зам.кмета по образованието и културата в Община Перник Стефан Кръстев, оркестрите и театъра ще останат, защото били „Бижу“. Подкрепата на 88% от перничани не достигна до кметския екип на Станислав Владимиров да събере смелост и извърши реформата.

Заместник кметът на Перник Стефан Кръстев говори за бъдещето на културните институции в Перник пред БНТ. Кръстев определи и кои са „културните бижута“ на Перник:

– Духовият оркестър основан 1902 година и официално признат в Бълргария за първия граждански оркестър

– Общинският театър „Боян Дановски“ е основан през 1919г. под името Работнически театър. Това са десет години преди да бъде издаден указ, обявяващ Перник за град.

– В края на 50-те години Ансамбъла за народни песни и танци – пазител на традиционните граовски песни и хора.

– Камерният оркестър „Орфей“ основан през 1975г.. Оттогава негов диригент е Райчо Христов и през камерния оркестър са минали абсолютно всички български световноизвестни диригенти и музиканти.

„Това са „културни бижута“, които няма как да бъдат закривани. Те обаче имат нужда да бъдат развивани. Защото в последните години за жалост, точно тези общински културни институти бяха изтиквани в ъгъла за сметка на прояви със съмнитена художествена стойност и за съжаление град Перник започна да се асоциира с едни концерти на едни сръбски кръчмарски певци на площада на град Перник, платени от Община Перник. Всеки има право да слуша каквото иска, изкуствеото е субективно, но тук въпросът е за какво Община Перник харчи пари“, коментира Кръстев.

Ще се съкращават ли щатни бройки?

„Отделни щатни бройки, за които се прецени, че не са ефективни за развитието на културата в града ни е възможно да бъдат съкратени. Но съществуващите културни институти, които изброих няма да бъдат съкращавани или преструктурирани, а единствено и само ще бъдат развивани“, каза ще Кръстев.

Кръстев обясни, че предвидения бюджет за култура от половин милион лева ще бъде разходван на състезателен принцип и ще се даде възможност на културните институти на града да достигнат до повече перничани.

Колко са щатните бройки в културата на Перник?

„В театъра на щат за 3-ма артисти. Щатните бройки в оркестрите на Двроеца на културата са малко над 40, като в тази цифра има и административен персонал„, каза Кръстев.

Все пак ще има ли съкращения?

„Най-вероятно ще има съкращения на кухи бройки или бройки, които не допринасят за културното развитие на града, но в момента няма как да се даде конкретен отговор кои ще са те. Провеждат се срещи и се обсъжда въпроса“, каза още Кръстев.

Share Button

Коментари

коментара

Посетете водещата страница на:

4 Коментари на Обрат! Оркестрите на Перник остават, били „бижу“

  1. Милан Миланов се опитва от дълги години да посегне на културния живот на града и за голямо съжаление няма никаква представа от култура!
    Относно хората на изкуството и музикалната програма на града, се вижда, че много хора не са посещавали нито един концерт, не са се интересували какво става в Двореца на културата. Е, ще ви кажа, през годините има много младежки музикални концерти и не само. Това са хора, които имат талант и живеят чрез музиката. Креативност има, мога да ви го гарантирам, но нещата са много по комплексни колко те представят, особено в тази медия.
    И не на последно място искам да благодаря на Стефан Кръстев за интервюто, което даде и съм сигурна,че ще продължи да подкрепя културните дейности в гр. Перник!

  2. Този трябва да хване и да се скрие, нито е бижу нито е мъж на място нито никакъв лидер, нито нищо…. В екипа на жадният за власт Кмет са кумът му Стоицев, / конфликт на интереси/, но перничани спят! Кръстев знае защо да е там текат му кинти и пачки и тва е! За хората не му пука, само му дай съкращения и нищо…, ама нищо!!! За пръв път общината да няма никакъв екип! С нито един ръководител!! Срам и позор за градът ни!

  3. Ало, МИЛАНОВ ( Милан ) – чу ли , разбра ли ! Ансамбълът е културно историческо бижу, а ти си се нагърбъл с непосилната задача да го затриваш . Осъзнай се човек и се заеми с нещо по-смислено и градивно . Успех !

  4. Господин Кръстев много сте прав „бижу“ са- ама отдавна не „културно“, а истирическо – като социалистически паметник. Навързали родата като свински черва, стискащи ниските си заплати до пенсия, които им се дават за нищо работа, без креативност, без млада свежа кръв. Това е нашата култура. и какво ни казахте, господин Кръстев? На бас че нито един хрантутник няма да бъде уволнен,просто нещата ще си продължат по старому. Жалко! Можехте да бъдете по смели. Поне този път

Коментирай

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван