Сурвакарите на Батановци отпразнуваха 50 годишен юбилей

Истински сурвакарски празник оглуши град Батановци в нощта на Сурва – 13-ти януари. Тази година сурвакарската група на Батановци празнува 50-годишен юбилей от създаването си. И като за юбилей батановчани се представиха на ниво „международен фестивал“. Имаше от всичко по много, видя zaPernik.com.

Празничните игри около огъня подгря жива музика – оркестър и певица. Присъстващите се хванаха на хорото в очакване на сурвакарите и мечкарите. Имаше много хора – стотици, дошли и от други населени места.

Първи на арената излязоха мечкарьете с мечки на верига, които се търгаляха и се бореха около незапаления огън. Мечкарят с гъдулка и ямурлук ги водеше по целия площад. През цялото време от колоните не спираше да гърмят народни хора. С танцова стъпка около огъня излезе трупата на „сватбарите“, облечени в народни носии. Към извилото се хоро се присъединиха и хора от публиката.

След това в кръга влезе и бъдещето на Сурва – малките сурвакарчета от трупата на Батановци – облечени в кожи и с геги.


Не след дълго се появи и „тежката артилерия“ – мъже с факли в ръце, звънци на кръста и маски на лицата, подпалиха сурвакарския огън.


Отпред със свирки ги наставляваха болюбашиите, сред които бе и най-важният – кметът на град Батановци Радослав Петров. Той не спря да тича напред и назад по редиците и да надува свирката.

На сцената се изпълни обичаят „сватба“, който включваше невеста, младоженец, кумове и поп. Момичета в народни носии държаха табелата на сурвакарската група, а едно от тях развяваше огромен трибагреник.

Кметът- болюбашия Радослав Петров взе думата. Той поздрави всички и каза, че въпреки трудностите и последиците от наводнението всички ще се справят заедно. Петров подчерта, че днес групата на Батановци празнува своите 50 години. Той обяви началото на сурвакарската игра, а в небето избухна заря.

Празникът продължи с песни, хора и гръм на хлопатари, а огънят не спираше да гори и топли премръзналите зяпачи.

ПОВЕЧЕ СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ В ГАЛЕРИЯТА НА ZAPERNIK.COM

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply