В Батановци не се спи, а се плаче: Поредното наводнение остави разруха и издавени животни

„Почти всички живущи не сме спали. Цяла нощ наблюдавахме какво се случва, изпомпвахме част от водата. Към 3.20 часа започна леко да се отича, разбрахме, че нивото спада, а водата се прибира в канализационните шахти“. Това обясни кметът на Батановци Радослав Попов пред NOVA за ситуацията в града.

Вода от две придошли реки заля къщи в Батановци – община Перник, в късните следобедни часове вчера. Дворовете на няколко къщи останаха под вода, а домашни животни се удавиха. Това наложи спешна евакуация на хора и въвеждане на частично бедствено положение.

Все още няма достъп до къщите в махала Кабранова. Жителите на махалата са евакуирани заради сериозното  положение. Двете реки, които минават през града, са се слели и са залели къщите и дворовете, които и към тази сутрин все още остават под вода, подчерта управникът.

„Силно се надявам реката да се върне към обичайния си вид. Ние, като кметство, община ще направим всичко необходимо. Държавата също се намеси вчера. Имаме много работа оттук нататък. За нашата голяма радост пострадали хора няма. На всички евакуирани беше предложено да бъдат настанени в хотел, но те отказаха и прекараха нощта при роднини”, обясни Попов.

Десислава също решава сама да се евакуира с децата си. Тя е прекарала нощта при родителите си, а днес се връща в дома си, за да открие, че мазето й е наводнено.

„Цялото ни отопление и всичката ни покъщина, която остана, са под вода. 2010 година преживяхме по-тежка ситуация, тогава водата беше над метър. Не съм спала, цял ден качвах вещи на по-високо, за да не пострадат”, разказва Десислава.

При по-сериозни валежи жителите на Батановци дежурят на дигата, за да следят нивото на реката. Според Десислава те живеят в непрекъснат стрес, че домовете им могат да бъдат залети отново. Обяснението, което получават пострадалите, е, че природата е виновна.

„Това са канални води, извираха всички шахти по улицата. Наводняваше ни от всички страни, ние се оказахме по-висока точка и ни е заляло последни. Още по обяд събрах багажа, защото знаех какво ще се случи. По-малко е от предишните години”, споделя Десислава. Тепърва предстои щетите на пострадалите да бъдат оценени.

Share Button

Коментари

коментара

Посетете водещата страница на:

1 Коментар на В Батановци не се спи, а се плаче: Поредното наводнение остави разруха и издавени животни

  1. Тоя тапунгер Слави, така и не разбра, че Кметът може само да предлага, а не да изпусла язовира! С язовира се разпорежда само Ревизеро!

Коментирай

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван