COVID-19: Най-добрият сумист в Япония е заразен с коронавирус

Японският най-високо класиран сумист Hakuho е с положителен тест за коронавирус.

Големият шампион, роден в Монголия, е направил тест за Covid-19, след като е загубил обонянието си, съобщи Японската асоциация по сумо (JSA).

Новината идва, когато Япония обмисля обявяване на извънредно положение в и около Токио, където случаите на вируси нарастват.

Досега той наложи относително облекчени ограничения, с по-ограничено огнище, отколкото някои страни.

Дейности като сумото продължават въпреки пандемията, но случаи се появяват и в спорта. През май 28-годишен японски борец по сумо почина от органна недостатъчност, причинена от вируса.

Също във вторник японският министър-председател Йошихиде Суга заяви, че обявяването на извънредно положение за Токио и околностите ще бъде взето в четвъртък, съобщават местните медии.

Япония е регистрирала близо 249 000 случая на коронавирус и повече от 3500 смъртни случая от началото на пандемията. Въпреки че цифрите са значително по-ниски от страни като Великобритания и САЩ, японското правителство е обезпокоено от това, което определи като „много тежка“ трета вълна от инфекции.

Скокът на случаите породи ново съмнение дали Япония все още може да бъде домакин на забавените Олимпийски игри и Параолимпийски игри в Токио през това лято.

Миналата седмица г-н Suga каза, че игрите ще продължат напред и ще бъдат „безопасни и сигурни“ .

Япония за първи път въведе извънредно положение миналата година през пролетта. Нямаше санкции за неспазване и страната избягва строгите блокировки, наблюдавани в други части на света.

 

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply