COVID-19: КОВИД по света: Англия обяви пълен локдаун

Министерството на здравеопазването на Израел е одобрило ваксината срещу Covid-19 на американската компания „Модерна“. Първите доставки се очакват  този месец. Тази ваксина вече е одобрена и доставена в САЩ и Канада.

Мексико разреши за употреба препарата на британско-шведската компания „АстраЗенека“ и Оксфордския университет. Скоро в страната ще започне и производство на тази ваксина.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че в Англия се въвежда нова обща карантина заради нарастването на случаите на коронавирус, което води до опасност от препълване на болниците, предадоха световните агенции.

„Ако сега не вземем решителни мерки, националната здравна система може да се окаже пренатоварена след 21 дни“, заяви Джонсън и подчерта, че карантината ще продължи поне до средата на февруари.

Новите мерки означават затваряне на училищата, а на хората ще се разрешава да излизат само при изключителни обстоятелства, като отиване на пазар, до аптеката, посещение при лекар, пътуване за работа при липса на възможност за дистанционен труд.

Още от края на декември в по-голямата част от територията на Кралството е забранена работата на магазините, продаващи стоки, които не са от първа необходимост, на ресторантите, пъбовете и кафенетата.

 
Ваксинацията срещу коронавируса в Нидерландия ще започне на 6 януари – с два дни по-рано от планираното, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на министерството на здравеопазването.

Медиците, които са на първа линия в борбата с причиняваното от новия коронавирус заболяване или работят в домове за възрастни хора, ще бъдат сред първите ваксинирани.
Здравният министър Хуго де Йонге каза, че ваксинацията ще започне на 6 януари в специализиран център в град Вегел.

 

Нидерландското правителство беше подложено на обществен натиск да ускори ваксинационните си планове, след като други държави от Европейския съюз вече започнаха имунизацията на своето население.

По-рано Де Йонге заяви, че не е възможно ваксинацията да започне преди края на тази седмица, тъй като местните здравни власти нямат необходимите информационно-технологични системи.

За ваксинацията в Нидерландия ще се използва препаратът, разработен от компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтех (BioNTech). През първото тримесечие на страната очаква да получи 2,49 милиона дози от ваксината.

В същия период Нидерландия може да получи и около 400 000 дози от ваксината на компанията Модерна (Moderna), ако тя бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата.

Нидерландските власти се надяват голяма част от населението на страната да бъде ваксинирана до 1 юли. Разпространението на коронавируса в Нидерландия продължава да е значително през последните седмици въпреки строгите карантинни мерки.

Досега в страната са регистрирани повече от 821 000 заразявания и над 11 600 смъртни случая.

 
Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо съобщи днес, че в щата е регистриран първи случай на по-заразния, „британски“ щам на коронавируса, предаде агенция Ройтерс.

Куомо съобщи, че мъж на 60-ина години от град северно от Олбъни е заразен с новия щам. Мъжът, който оздравява, не е пътувал скоро, което говори за предаване на вируса в общността.

Ню Йорк направи 5000 теста за новия щам и досега е открит само един случай.

 Няколко испански автономни области наложиха по-строги ограничения заради ново увеличение на броя на заразяванията с коронавирус. Особено строги са мерките в Каталуния, където за денонощие бяха регистрирани близо 1500 заразявания – най-високото ниво от всички испански области.

От четвъртък общините в Каталуния ще бъдат затворени за 10 дни, съобщи областният здравен министър Алба Вергес.

През този период местните жители ще имат право да напускат общината, в която живеят, само по основателни причини като отиване на работа или на лекар. Предвижда се да бъдат затворени търговските центрове, спортните зали и големите магазини, а през уикендите ще работят само магазините, продаващи стоки от първа необходимост.

Досега Испания е регистрирала около 1 милион и 900 хиляди заразявания с коронавируса и близо 51 000 смъртни случая от Covid-19.

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел ще заседава с министър-председателите на 16-те провинции на страната, за да обсъдят евентуалното удължаване на строгите карантинни мерки, въведени на 16 декември

Срокът им изтича на 10 януари, но според германския в. „Билд“ те ще бъдат удължени да 31 януари.

Мерките включват затваряне на училищата, на магазините, които не са за стоки от първа необходимост, на барове и ресторанти.

Удължаването на мерките означава, че ще бъдат затворени всички търговски обекти. Няма да работят фризьорските салони, козметичните студиа и центровете за масажи и татуировки.

Остава в сила забраната за отсядане в хотели с туристическа цел, предаде БНР.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply