COVID-19: К-19 у нас: Втората пратка ваксини пристигна на летище София

Пристигна втората пратка от 25 хил. ваксини на „Pfizer“ и „BionTech“, които се очаква да стигнат за 12 500 души. Те ще бъдат разпределени отново за хората от първата фаза за имунизация – медицински лица, стоматолози, фармацевти и помощен медицински персонал. За имунизацията на един човек са необходими 2 дози.

Самолетът с ваксините пристигна на летище София около 07.30 ч. Очаква се те да бъдат транспортирани в логистичния център, а от там да потеглят към пет РЗИ-та в страната – в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна. Планът на Министерството на здравеопазването е втората фаза да приключи до края на януари.

Припомняме, че първите 9750 ваксини на „Pfizer“ и „BionTech“ пристигнаха на 26 декември и стигнаха за 4739 души. През празничните дни не са извършвани нови ваксинации. При първата доставка на ваксините имунизация получиха медици, работещи на първа линия в борбата с COVID-19. 

Ваксинацията в България се извърша безплатно и напълно доброволно, като амбициите на здравните власти е ваксина да бъде поставена на около 70% от населението. 

Очаква се по-късно здравният министър и проф. д-р Костадин Ангелов и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов да дадат повече подробности за ваксините.

Данните от последното денонощие

171 нови случая на коронавирус са регистрирани у нас през последното денонощие при направени 2 660 теста. Това сочат данните от Единния информационен портал.

За последното денонощие новите установени случаи с антигенни тестове са повече, отколкото тези с PCR-и. 844 от тестовете са антигенни, от които положителни са 99. 1 816 са PCR, като положителните са 72. 

Най-много заразени отново са открити в София – 58, следва Варна с 18 и Кюстендил с 15. В Монтана, Търговище, Хасково и Ямбол не е регистриран нито един нов случай. 

За пореден ден броят на излекуваните надвишава значително броя на новозаразените. 

Общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 203 051, като 8 933 от тях са медици. Активните към момента са 72 962, като 4 689 от тях са хоспитализирани, от които 453 са настанени в интензивни отделения. 

За последното денонощие битката с болестта са загубили 34-ма души, така общият им брой става 7 678.  

През последните 24 часа са излекувани 944 души, което озачава, че общият им брой достига 122 411.

 

 

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply