COVID-19: Ангелов: След лекарите, във втора фаза на ваксиниране са учителите и домовете за стари хора

„Най-късно до 6 януари ще получим становище от Европейския регулатор за ваксината на Moderna и стартирането на дистрибуцията й в държавите от ЕС. Всичко, кжето е разписано по ваксинационния план, ще се случи. Очакваме разрешение и за трета ваксина“. Това заяви по време на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

По думите му в момента започва организация по извозването на новата партида ваксини до 5 точки в страната. „След като завършим логистиката до тези 5 точки, започваме разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та, така че да продължим  ваксинацията на всички медици на първа линия. Очакваме да завършим първата фаза на ваксинирането до 2 седмици. След това ще започнем веднага ваксинацията  на хората в домовете за стари хора и учителите”, поясни Ангелов.

„Масовата ваксинация ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини – през февруари и март. Тя ще стартира с възрастните хора”, поясни министърът на здравеопазването. Той поясни, че до 1 януари са докладвани леки, умерени странични реакции при ваксинираните. 

Запитан кога може да се очаква разхлабване на мерките, той отговори следното: „Предпазлив съм по отношение на прогнози. Когато кажа нещо, вирусът ни опровергава. Следим със загриженост всяко едно число. Когато имаме дадено число, взимаме едно или друго решение. Решенията ни са базирани само на научни доказателства”, категоричен е проф. Ангелов.

Коментари

коментара