COVID-19: 386 договора с БГ производители сключили търговските вериги след извънредното положение

В периода март-октомври 2020 г. членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ) Billa, Kaufland, Lidl, T Market, ПроМаркет и Фантастико са сключили 368 нови договора с български доставчици на храни. Благодарение на това в почти 500 магазина на шестте търговски вериги беше разширен значително асортиментът от основни храни като месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, хляб и хлебни изделия, плодове и зеленчуци, произведени в България. Тези продукти се доставят както от големи родни производители, така и от малки регионални фирми. За последните 8 месеца в шестте търговски вериги е реализирана българска продукция за повече от 1.1 млрд. лв.

Това показват данните от анкета за работа с български производители за периода 01 март – 30 октомври 2020 година. Участници в анкетата са членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ) “Билла България”, “Кауфланд България”, “Лидл България”, “Максима България” („Т Market”), „ПроМаркет“ и „Ван Холдинг“ („Фантастико“). Тези шест компании са сред най-големите ритейлъри у нас с общ пазарен дял от около 40% в сектора на търговията с бързооборотни стоки и имат почти 500 магазина в цяла България.

Сключването на стотици нови договори с български доставчици е част от усилията, които търговските вериги положиха да подкрепят българския бизнес в условията на криза и израз на отговорността им към обществото. През тази изпълнена с предизвикателства година, когато за много производители достъпът до пазарите беше ограничен поради затварянето на хотели и ресторанти, ритейлърите поеха още по-голям ангажимент за реализиране на български продукти като въведоха в асортимента си нови артикули, активно участваха в изкупуването на сезонни плодове и зеленчуци и проведоха акции в подкрепа на месопроизводители.

Освен това веригите реализираха и редица инициативи в подкрепа на родното производство в периода на пандемията. Например Billa, Lidl и T Market организираха фермерски пазари пред магазините си, Kaufland въведе обозначаване на всеки регионален продукт с кафяво сърце с текст „От нашия регион“, а Фантастико проведе редица маркетингови активности в подкрепа на българските продукти.

Всичко това е продължение на последователната дългогодишна политика на водещите ритейлъри у нас за подкрепа на родното производство и за популяризиране на българските продукти. Например Billa от години работи с български земеделски производители, с които разви собствените брандове „Градините на Billa” и „Българска ферма“. Lidl развива серията „Родна стряха “, която е съставена 100% от български стоки. През 2020 година Kaufland също представи собствена марка, съставена изцяло от български продукти – „Брей“. Kaufland и Lidl подпомагат сертифицирането на земеделци по стандарта Global G.A.P., а T Market, Фантастико и ProMarket от години залагат приоритетно на български асортимент в категории като месни и млечни продукти и хлебни изделия.

Благодарение на тази последователна политика и на новите договори с български доставчици, милиони хора имат достъп до още по-голям асортимент от български продукти в основните хранителни категории.

70% от месните продукти във веригите са български

 

Данните от анкетата на СМТ показват, че почти 65% от асортимента в основните хранителни категории се състои от български продукти. Те се доставят от между 160 и 600 родни доставчици, с които работи всяка от шестте компании. Основни хранителни категории, обхванати от анкетата са „Месо и месни продукти“, „Хляб и хлебни изделия“, „Плодове и зеленчуци“ и „Мляко и млечни продукти“.

Според резултатите от проучването на СМТ, 73% от асортимента в категория „Хляб и хлебни продукти“ е доставян от родни хлебопроизводители. Най-голям е делът на тези артикули в ПроМаркет, където хлебните изделия са 100% български. През годината всички участници в анкетата предложиха нови продукти като прясно изпечен хляб и замразени хлебни изделия като пърленки, земели, питки и кроасани.

На второ място е категория „Месо и месни продукти“ със 70% български продукти. В T Market телешкото и свинското месо са 100% български, а във Фантастико пилешкото месо е само от България, както и 99% от телешкото месо. На трето място е категория „Мляко и млечни продукти“ с 69% дял от асортимента. При млечните продукти се наблюдава и ръст от 5% на дела на родните продукти в сравнение с година по-рано.

Данните от анкетата показват, че 44% от плодовете и зеленчуците в Billa, Kaufland, Lidl, T Market, ПроМаркет и Фантастико са отгледани в България. В тази категория трябва да се отчете факта, че поради географското разположение на страната, у нас се произвежда само една част от плодовете и зеленчуците, които хората харесват и биха искали да закупят. Освен това поради климата в страната има ясно изразена сезонност на производството на плодове и зеленчуци. Затова и през лятото делът на българските стоки в тази категория нараства значително и при Т Market и ПроМаркет надвишава 70%.

Значителният дял на български продукти по регалите на водещите ритейлъри у нас показва, че търговските вериги успяват да отговорят на търсенето на хората, които, според редица проучвания, предпочитат родните продукти и вкус. Успоредно с това хората могат да открият и популярни в Европа млечни и месни продукти, деликатеси, консервирани храни и така нататък.

За 8 месеца бяха сключени 368 нови договора с български доставчици

 

Според резултатите от анкетата на СМТ в периода март-октомври 2020 г. шестте търговски вериги са сключили 368 договора с нови български доставчици на месо и месни продукти, мляко и млечни продукти, хляб и хлебни изделия, плодове, зеленчуци и консервирани храни. Тези нови договори са продължение на дългогодишната политика на търговските вериги непрекъснато да разширяват партньорството си с български производители.

Като отговорни компании, веригите не само отговарят на търсенето на българските потребители, като им предлагат харесвани родни стоки, но и подкрепят развитието на българския бизнес. Така те допринасят за развитието на икономиката на страната. Тази последователна политика продължи със силни темпове и в трудните времена на коронакризата, когато много производители загубиха достъпа си до традиционни пазари като хотели и ресторанти.

В асортимента навлязоха регионални продукти от малки производители Благодарение на новите партньорства в магазините на Billa, Kaufland, Lidl, T Market, ПроМаркет и Фантастико навлязоха много нови продукти в основните хранителни категории. Например Billa добави към асортимента си нови 16 вида мед. Kaufland представи над 80 родни продукта от 30 производители и новите си собствени марки „Брей!“ от изцяло български артикули и за прясно месо „Шеф Месар“ с проверено качество от TÜV Nord България. Lidl предложи органични вафли и чипсове и разнообразни рибни специалитети и изкупи големи количества боровинки, малини и други сезонни плодове. T Market и Фантастико въведоха нови артикули във всички основни категории и процесът на разширение на родния асортимент продължава.

Българското производство беше подкрепено с маркетингови кампании, специални щандове и фермерски пазари

В периода март-октомври 2020 г. членовете на СМТ проведоха редица кампании в подкрепа на популяризирането на родните продукти. Billa закупи 67 витрини за регионални и фермерски млечни продукти на стойност близо 300 хил. лв. и организира фермерски пазари на паркинга на магазина в квартал „Младост“ в София в сътрудничество с фондация „Биоселена“.

Фантастико постави в своите магазини специален брандинг, обозначаващ продуктите от регионални производители и използва своите комуникационни канали, за да информира клиентите кои продукти са регионални.

Kaufland развива мрежа от фермерски щандове на територията на свои хипермаркети, на които предлага продукцията на над 20 регионални семейни мандри и малки ферми и обозначи регионалните артикули с кафяво сърце с текст „От нашия регион“. Компанията разработи и специално хартиено приложение за регионални продукти към седмичната брошура с включени специални цени за тях.

Lidl проведе маркетингови акции с нови български доставчици на агнешко месо за Великден и Гергьовден, в резултат на което реализира близо 230 т. месо и стартира мащабна маркетингова кампания „Любимото идва при нас от цяла България“, която представя български продукти и техните производители. Компанията предложи на свои български доставчици – земеделски производители временна ликвидна подкрепа чрез намаляване на срока на плащане до 7 дни. Lidl организира фермерски пазари за малки регионални земеделски производители на 8 локации в София, Варна и Бургас.

T Market проведе кампанията “Избери България”, която има за цел да подкрепи българските производители и фермери с основно послание “Наше си е”. Компанията вече над 3 месеца организира всеки петък и събота фермерски пазар пред най-големия си магазин в страната в Пловдив.

 

Сертификати, по-добра комуникация и постоянно високо качество отварят вратите към веригите

 

Подкрепата на търговските вериги доведе до запазване и дори до ръст на бизнеса на много български производители. Участниците в анкетата обаче посочват и някои предизвикателства пред въвеждането на родни продукти в асортимента. Според Billa те са предимно от организационен характер, тъй като веригата поддържа високи стандарти за допускането на продукти до рафтовете са, а на моменти това е било трудно за родните доставчици, предвид усложнения, породени от коронавируса. Също така е имало забавяния и при комуникацията с представители на местните бизнеси.

Според Lidl основните проблеми са липсата на сертификати на производствените бази и недостатъчната гъвкавост при количества и доставки до централен склад. Освен това веригата се е сблъскала с нежелание за съвместна работа от страна на някои доставчици. Според Lidl за да бъдат по-конкурентни в бъдеще българските производители ще трябва да инвестират в осигуряване на постоянно качество при производството на различните партиди, в машини и оборудване за пакетиране и/или сортиране на стоката и в организиран транспорт за доставка до централните складове.

Т Market също посочва като предизвикателство комуникацията с малките български производители. Заради това понякога е била пропускана важна информация, необходима за старта на партньорство или на маркетингова кампания. Все пак от веригата посочват, че с времето голяма част от тези проблеми са били изчистени.

Във връзка с резултатите от анкетата изпълнителният директор на СМТ Йордан Матеев заяви: „В периода на корона кризата големите търговски вериги започнаха преговори със стотици български производители, част от които доскоро доставяха на хотели и ресторанти, и много от техните храни вече са по рафтовете им. Това е израз на отговорността на членовете на СМТ към българския бизнес и към обществото като цяло. Надявам се българските производители да сграбчат шанса и да спечелят сърцата на потребителите с качествени храни на конкурентни цени. Надявам се също нашето общество да даде шанс на добрите български производители като избира техните храни, което ще им даде солидна основа да открият нови хоризонти и скоро да пробият на международните пазари.“

Коментари

коментара