COVID-19: COVID-19 по света: Словакия затвори църквите, Ирландия затяга мерките

Световната здравна организация (СЗО) одобри ваксината срещу COVID-19 на Pfizer / BioNTech като препоръчителна ваксина за спешни случаи, посочва се в съобщението на СЗО от последния ден на 2020 г.

Отбелязва се, че ваксината от Pfizer / BioNTech е първото лекарство, получило такова одобрение от СЗО.

Включването на ваксината в този списък ще позволи на УНИЦЕФ и Панамериканската здравна организация да я придобият за разпространение в страните в нужда.

Тя беше първата одобрена ваксина за страните от ЕС, с нея у нас вече са имунизирани няколко хиляди българи от 27 декември насам.

Турски учени в частния университет Билкент в Анкара са разработили система за диагностициране на Covid-19, базирана на нанотехнологии.

Новият тест е с 99% точност и дава резултат в рамките на няколко секунди без да е необходимо вземане на проби от лигавиците на носа и гърлото.

Очаква се технологията с името „Диагновир“ да замести PCR тестовете, отбелязва Ройтерс, като се позовава на агенция „Анадолу“.

„Когато го сравняваме с PCR теста, който има по-висок процент на грешка и при него резултатите се бавят. Получаваш резултатите 2-3 след като си се заразил. Нашата система осигурява резултат много по-бързо от PCR, само за няколко секунди и то в много ранен етап на заболяването. Също така точността е по-добра – 99 процента“, обяснява ученият от университета Билкент Бюлент Ортач. Технологията може да бъде прилагана не само за коронавируси, подчертават от екипа.

Очаква се масовото му производство да започне и да е достъпен за потребителите след два месеца.

Отбелязва се още, че тестът е по-евтин от PCR и така е по-лесно да бъде достъпен за повече хора в Турция и по света.

Словакия въведе максимално строги социални ограничения, за да спре разпространението на коронавируса. Мерките ще бъдат в сила до 24 януари.

В страната затварят църквите, ски пистите спират да работят. От петък хотелите не могат да приемат нови гости. Властите забраниха на жителите на страната да си гостуват. Това ограничение се отнася и за членове на едно и също семейство, които не живеят заедно, съобщи БГНЕС. Премиерът Игор Матович назова забраната за посещение „най-принципната, тъй като гражданите, когато посещават приятели и семейство, не спазват настоящите мерки, което в момента изглежда най-сериозният проблем“.

В Словакия расте броят на смъртните случаи сред заразените с коронавирус и дневният процент на нови инфекции се увеличава. Съществува заплаха, че болниците скоро няма да могат да осигуряват хоспитализация на пациенти с тежки форми на заболяването, причинени от вируса.

Магазините, които не продават стоки от първа необходимост, както и бизнесите, които предоставят потребителски услуги на населението, са затворени от 19 декември. Въведена е забрана за напускане на жилищните помещения без спешна нужда. Гражданите имат право да посещават само лекари, да напускат домовете си, за да купуват лекарства и храна и да пътуват до работа тези, които не могат да бъдат прехвърлени в дистанционен режим.

На 1 октомври бе възстановено извънредното положение в Словакия, което действаше по време на първата вълна от пандемията. То трябваше да приключи на 30 декември, но властите го удължиха с още 40 дни.

Задължително е носенето на медицински маски в страната. Нарушителите на санитарните и епидемиологични мерки са изправени пред глоби до 20 000 евро.

Унгария няма да купува руската ваксина срещу коронавируса, защото Руската Федерация „няма достатъчно мощности за производството й“, предава Reuters, като се позовава на изявление на началника на апарата на премиера Виктор Орбан.

Посочва се, че Будапеща предпочита да закупи ваксината срещу Covid-19 или чрез механизма за обществени поръчки на Европейския съюз, или директно от Китай.

„В Русия няма достатъчно производствен капацитет“, каза Гергели Гуляш в интервю за местната телевизионна компания ATV. „Унгария с удоволствие участва в руските опити на ваксините, но мащабните доставки на ваксините трябва да бъдат част от процеса в ЕС или от Китай“, добави той.

Унгарският премиер Виктор Орбан бе критикуван по време на десетгодишния му мандат за създаване на връзки с руския лидер Владимир Путин, включително мащабни съвместни проекти като изграждане на нова атомна електроцентрала, припомня британска агенция.

Доскоро Унгария беше единствената държава от ЕС, която планираше да разчита на руската ваксина „Спутник V“ в борбата срещу пандемията. Предполагаше се, че властите на тази европейска държава могат да купят голям обем от лекарството от Русия или да започнат да произвеждат ваксината самостоятелно, използвайки руски технологии.

На 28 декември унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че в страната е пристигнала пробна партида от 6000 дози от руската ваксина „Спутник V“.

Ирландия от днес е с още по-строги мерки срещу разпространението на вируса.  През целия първи месец на 2021 г. движението на хората ще бъде разрешено само в радиус от 5 километра от местоживеенето, забранява се ходенето на гости, всички магазини ще са затворени с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките.

Решението за обявяване на трета по ред карантина беше взето от властите на 24 декември в условията на рязко влошаване на епидемичните показатели и на разпространение на новия щам на коронавируса. Правителството продължи до 12 януари забраната за морски и авиационни пътнически връзки с Обединеното кралство.

За трети пореден ден в Ирландия е регистриран абсолютен рекорд на новозаразени за целия период на пандемията. През последния ден на 2021 г. министерството на здравеопазването съобщи за 1620 нови случаи, както и за 12 починали. За последните пет дни броят на хоспитализираните с коронавирус се удвои и днес е 490 души, като 42 от тях са в интензивно отделение

Коментари

коментара