Станката: Ако богатите села не платят такса смет, ще им дам голям урок

Скандалът около вдигането на данъците за смет на селските къщи в Перник нарасва. От ГЕРБ все по-силно притискат кмета на Перник да не вдига данъците на селата, като най-гръмогласни са кметовете на трите пернишки села Кладница, Рударци и Драгичево.

– Господин Владимиров, стават все по-големи скандалите около въвеждането на новата такса смет за пернишките села, която е близо 10 пъти по-висока от досегашната. Нека първо кажете отново какво налага такова драстично увеличение на данък смет за селата?

Данък смет за селата от социализма е останал нереално нисък, защото се е смятало, че там живеят бедните хора, които нямат пари. Но днес това не е така. И аз искам хората в града и тези на село да плащат еднакъв данък смет, като начало. Защото един жител на град Перник, който живее в панелка плаща по 200 лева и отгоре за смет, а един жител от пернишко село плаща по 10 или 15 лева данък смет, а произвежда много повече боклук. Това, което искам е справедливост. Сега половината перничани плащат за смет – това са хората в града, а другата половина перничани правят боклук – това са хората в селата. В една къща се произвежда много повече боклук, отколкото в един апартамент – двор, ремонти, кокошарници, градини – всичко се изхвърля в боклука. Кой ще плаща извозването на всичко това?

– Основната критика на опозицията от ГЕРБ е, че нямате обосновка за повишаването на цените и, че качеството няма да се подобри?

Как няма качество? Качество има и днес. Събира се редовно боклука на всяко село, но хората в селата, основно богаташките села искат да не плащат за това. Искат да дават по 5 или 10 лева за сметоизвозване, а хората в града плащат по 200 лева и отгоре. И ако от ГЕРБ направят мизерия да бутнат план сметката на Община Перник по някакъв начин, ще получат огромен урок от мен.

– Какъв урок?

Превеждам на кметовете на богаташките села, които най-много реват да не плащат данъка си, толкова пари, колкото плащат в момента като данъци. С тези пари да се оправят. И ще се окаже, че парите, които дават за данъци не стигат само за осветление. Няма да могат да платят за сметоизвозване за 2 седмици, камо ли за цяла година. Но те толкова данък плащат. В момента града издържа богаташките села. Ако не им се вдигнат таксите за смет, имам право да им преведа сумата, която те плащат и да се оправят сами. Ще потънат в боклук и мрак още първия месец.

– Очертава се голяма битка с богаташките села Рударци-Кладница-Делта Хил и Драгичево по темата с такса смет?

Не се очертава никаква битка. Хората знаят, че трябва да плащат. Да, има такива, които селските кметове ги подстрекават, основно виладжии от София, но всичко това се прави с политическа цел. Навиват избирателите срещу мен.

– Другият довод на опозицията е, че сме криза и увеличението от 10 пъти на такса смет за селските къщи е голямо?

Значи за бабата в града няма криза и тя може да плаща по 200 лева годишно, а за богаташа в Делта Хил е криза и той ще плаща по 10 лева, така ли? Решението е ясно – всеки трябва да си плаща за сметоизвозване, а не града да плаща на богаташите с палати в селата.

Коментари

коментара

Be the first to comment

Leave a Reply