Лекар и пациент от Перник станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност

Пациент от Перник и неговият лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Марияна Кукова е от София. Работи на сериозна и отговорна позиция. Преди няколко години получава инфаркт, който отдава на проблемите в работата. Коренно променя начина си на живот и заменя шумната столица с малка къща в пернишко село. Семейството й безрезервно подкрепя решението и застава зад нея. Инфарктът е причина за последваща сърдечна недостатъчност. Чувства задух, силна умора, не може да измине и 5 крачки, без да почине. Нощем седи в леглото, защото се задушава и не може да спи. За година и три месеца седем пъти влиза в болница, в болницата посреща и Нова година. Има и други придружаващи заболявания, което прави лечението й много трудно. Но днес Марияна се чувства добре, вярва безрезервно на своя лекар и ще посрещне празниците със семейството си.

„Нещо ме подтикна да направя повече за тази жена, повече от това, което беше направено до момента. Тя беше много отчаяна. Същата година, на европейски конгрес по кардиология представиха нови възможности за лечение на сърдечна недостатъчност. Тя е първият ми пациент на тази съвременна терапия и нейното състояние е изключително добро“, споделя лекуващият й лекар – д-р Генчо Арабаджиев от МЦ „Св. Георги“ – Перник. Той е щастлив, че Марияна вече може да пътува, да се разхожда и причината за това е, че двамата са станали добър екип, който няма тайни един от друг и върви напред, макар и с малки крачки. 

Умора дори при най-малкото усилие, задух, кашлица, отоци по краката – това най-често усещат пациентите със сърдечна недостатъчност. Кардиолозите я определят като глобална пандемия, която ще бъде бич за човечеството в следващите 10 години.  Но ако пациентите се вслушват в съветите на своя лекар, поддържат здравословно тегло, добра физическа активност и се хранят умерено, надежда има. „Заедно променихме нейния път“, споделя д-р Арабаджиев. А Марияна Кукова добавя: „Той е невероятен човек, с когото се чувствам спокойна и сигурна“. 

Повече вижте във видеото: https://youtu.be/DF0PSb0eZxA

Сърдечната недостатъчност (СН) е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен. 

В България със Сърдечна недостатъчност живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. В Област Перник диспансеризираните са 2368. 90% от тях са на възраст над 65 години. За миналата година болници в Перник са отчели 1213 хоспитализации по повод на СН.

Share Button

Коментари

коментара

Посетете водещата страница на:

1 Коментар на Лекар и пациент от Перник станаха герои в национална кампания за Сърдечната недостатъчност

  1. Иска ми се да събера всички човешки добродетели за Др.Арабаджиев но пак ще са малко. Прекрасен лекар прекрасен Човек.И работи с прекрасен колектив.Здраве и много успехи в живота му желая най- сърдечно. С голямо уважение Николина Хранова негова пациентка Перник

Коментирай

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван