Извън Перник: Орбан захапа Шулц: Богатите страни в ЕС получават от Унгария повече отколкото тя

Унгарският премиер Виктор Орбан днес изчисли, че по-богатите страни от ЕС, “водени от Германия”, получават около шест милиарда евро годишно от Унгария под различни предлози, докато Унгария получава четири милиарда евро от бюджета, предаде БГНЕС.

Изявлението на Орбан беше в отговор на Мартин Шулц, бивш шеф на Германската социалдемократическа партия и председател на Европейския парламент от 2012 до 2017 г., който, както каза Орбан, „атакува Унгария в продължение на години“, защото тя защитава границите си и не приети мигранти.

В интервю за Дойче веле Шулц обвини унгарското правителство в репресии над медиите, антисемитизъм и печалбарство. По-късно Орбан отговори, че журналистите в Унгария имат по-голяма свобода от германските си колеги. Що се отнася до твърденията за антисемитизъм, Oрбан отговори, че “в Германия продължава да се наблюдава открит антисемитизъм и тормоз на евреи” и че е немислимо това да се случи в Унгария.

Премиерът на Унгария каза още, че най-голямата лъжа на Шулц е за разпределението на парите на Европейския съюз.

„Шулц и много германци се преструваха, че дават пари на бедните и следователно са в дефицит. Всъщност те се възползват най-много от единния европейски пазар. Те дават пари от печалбите си на други членове чрез бюджета на ЕС и много от тях отново попадат в техните ръце. Лицемерно е да очакват да сме благодарни за това”, добави Орбан. “Членството на Унгария в ЕС не струва на Германия нито цент, те печелят от нас”, каза Орбан.

Предимството на Германия е, че Западна Германия успява да събира капитали в продължение на 45 години, докато „Унгария е постоянно ограбвана от съветските комунисти“, добави унгарският премиер.

Коментари

коментара