ЛЮБОПИТНО: Лекарствата за разреждане на кръвта се оказват опасни

В днешно време стана много модерно да се “разрежда” кръвта, а в социалните мрежи могат да се открият огромен брой съвети по тази тема, казват специалистите. Те изтъкват, че безразборният прием на лекарства за разреждане на кръвта е крайно опасен, предава zdrave.to.

Освен това, поясняват, че не съществува научен термин “разреждане на кръвта”. Има еквивалентно понятие – хемодилюция, т.е., разреждане на кръвта с течност.

Това обаче, се прилага само в случай, че пациентът е силно обезводнен, например страда от тежка профузна диария вследствие на остра чревна инфекция. При такова състояние кръвта в буквалния смисъл на думата става много гъста и е нужно елементарно разреждане, за да се възстанови способността ѝ наистина да тече. Специалистите поясняват, че в такава ситуация се прилага венозно вливане на обикновен изотоничен разтвор с концентрация на натриев хлорид 0,9%.

А когато става дума за профилактика на инфаркт, инсулт и тромбоза, въобще не може да се говори за “разреждане на кръвта”. На всички нормални хора (дори тези, получили инфаркт, инсулт, тромботични процеси) кръвта е с нормална гъстота (хематокрит). С този термин се обозначава съотношението между течната и гъстата част на кръвта. Показателят хематокрит е важен за определяне степента на обезводняване или, което е по-рядко срещано, излишна течност в организма.

Антиагрегантите и антикоагулантите са групи лекарствени препарати, които предотвратяват тежките последствия от повишеното кръвосъсирване и тромбообразуване. Също така, те служат за профилактика на тези състояния.

Антиагрегантите са за хората, които се интересуват от лекарства за разреждане на кръвта с цел профилактика. Типичен представител на тази група е ацетилсалициловата киселина в ниски дози.

Специалистите наблягат на следното: крайно опасно е да се приема такова средство при вирусни инфекции, особено без консултация със специалист, въпреки че се купуват без рецепта. Само лекар може да вземе решение дали да отмени или замени ацетилсалициловата киселина в случай, че я приемате. Приемът на ацетилсалицилова киселина от деца с вирусна инфекция може да доведе до синдром на Рей, който се проявява с тежки поражения на черния дроб и мозъка.

Антикоагулантите пък, предотвратяват образуването на тромби, както и нарастването на вече възникнали тромби, т.е., разтварят ги. Дезагрегантите не могат да постигнат този ефект. Класически представители на антикоагулантите са хепаринът и варфаринът. Никой не бива да приема самостоятелно варфарин, той се назначава на пациенти с изкуствени сърдечни клапи с лечебна цел, предупреждават специалистите.

Задачата на дезагрегантите и антиагрегантите е да пречат на агрегацията на тромбоцитите. Основната функция на тромбоцитите е участието им в спирането на кръвотеченията, те формират първичния (белия) тромб. Тромбоцитите постоянно циркулират по всички съдове – от аортата, до капилярите и проследяват наличието на увредена съдова мрежа. Докато няма увреждания, тромбоцитите не се активират. Но щом възникне травма в някой съд, тромбоцитите се активират: прилепват се към увредената стена и агрегират, т.е., слепват се един с друг. Именно така се формира тромбоцитна тапа, или първичен тромб. Активираните тромбоцити също така произвеждат биологично- активни вещества, възниква цяла каскада от реакции, тромбоцитите се въвличат все повече в процеса, съдовата стена се свива, кръвта се съсирва, кръвотечението спира, обясняват специалистите.

Антиагрегантите предотвратяват слепването на тромбоцитите, както и прилепването им към съдовете. Дезагрегантите се назначават като средство за профилактика на следоперационна тромбоза, при различни тромбофлебити вследствие варикозна болест, при хронична исхемия на главния мозък и атеросклероза. Тяхната основна задача е да предотвратяват съдовите инциденти, т.е., инфаркт, инсулт при исхемична болест на сърцето и атеросклеротично увреждане на сънните артерии. Такива са калциевите блокатори, антихистаминните средства, органичните нитрати.

Има няколко причини, поради които не трябва да приемате тези препарати самостоятелно:

1. Те могат да си взаимодействат негативно с други лекарства. Например, при едновременен прием на антиагреганти и обезболяващи препарати от групата на нестероидните противовъзпалителни средства рискът от кръвоизливи се повишава няколко пъти. Затова, ако се лекувате с антиагреганти, се посъветвайте с лекар, преди да приемате други лекарства.

2. Съществува риск от кръвоизливи: при лечение на симптоми, като болка в корема, повръщане, оцветени в червено изпражнения, лесно възникващи синини и подутини по тялото, кървене от носа, продължително кървене от рани. В такива случаи спешно се обърнете към лекар.

3. Има риск от усложнения при операция: ако човек пие такъв вид препарати, задължително трябва да съобщи на лекаря.

Не експериментирайте със самолечение, за да не навредите сериозно на здравето си. За целта е нужно да си направите пълна кръвна картина, след което да се консултирате с лекар.

Коментари

коментара